Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ennek még nagyon rossz vége lehet

Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ennek még nagyon rossz vége lehet

MTI
Jól jönne az őszi vetésnek a csapadék, mert a február nagy területen meglehetősen száraz volt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat heti agrometeorológiai elemzésében. Ezzel egyidőben az ország egyes térségeiben nőtt a belvizes területek nagysága.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meteorológiai szolgálata  honlapján csütörtökön közzétett elemzésében azt írta, az elmúlt hét napban az ország felett átvonuló időjárási frontok sokfelé hoztak csapadékot, többnyire kisebb esőt, a déli országrészben azonban számottevő mennyiség esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban helyenként az 5 millimétert sem éri el, így országszerte a sokéves átlag alatt van. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje. A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők miatt.

Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén az elmúlt napokban komoly csapadék hullott, ezeken a folyókon árhullám vonul le, így bár a korábban belvízzel érintett, elsősorban alföldi táblák területi kiterjedése jelentősen csökkent, de a Körös, Maros és a Tisza alsó folyása menti térségben ismét emelkedett a belvizes területek nagysága. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jelenleg 5 Celsius-fok körül alakul.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt. Az enyhe időben a vegetáció a hónap közepén fejlődésnek indult, a som virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is megpattantak Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása, az éjszakai gyenge fagyok, délen a kevés hó visszafogta a növények túl korai fejlődését.

Az elemzés szerint a folytatásban változékony, kora tavaszi időre kell számítani: kezdetben még enyhe idő várható, majd vasárnaptól már hidegebb, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek. A hétvége jobbára száraznak ígérkezik, majd hétfőtől több hullámban várható csapadék, eső, hó vegyesen, a jövő hét közepéig összesen 5-10 milliméter csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet. Vasárnaptól csökkenni kezd a hőmérséklet, a jövő héten a minimumok 0, a maximumok pedig 5 fok körül alakulnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?