Sorra tűnnek el ezek a növények Nagy-Britanniában: vészesen fogy a számuk

Sorra tűnnek el ezek a növények Nagy-Britanniában: vészesen fogy a számuk

MTI
Az ember által betelepített növények teszik ki a természetben terjedő fajok többségét Nagy-Britanniában, ahol az őshonos növények több mint fele visszaszorulóban van - derült ki egy húsz évet felölelő tanulmányból, amelyet most hoztak nyilvánosságra. A Nagy-britanniai és Írországi Botanikai Társaság által készített, Növényatlasz 2020 címet viselő tanulmány szerint a változás hátterében a változó földhasználat, főképpen a szántóföldi gazdálkodás intenzívebbé válása és a vizes élőhelyek lecsapolása áll. A tanulmány szerzői szerint globális cselekvési tervre van szükség a trend megfordítására és a növényvilág helyreállítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nagy-Britanniában valaha végzett legátfogóbb növényvilág-kutatás keretében az önkéntesek 3445 különböző fajról több mint 26 millió feljegyzést készítettek. A szóban forgó fajok közül 1692 őshonos (endemikus), 1753 pedig az ember által szándékosan vagy véletlenül elterjesztett (invazív) növény volt. A tanulmányból kiderült, hogy Nagy-Britanniában ma már több a betelepített, mint az endemikus növény. Sok faj azután terjedt el, hogy a kertekbe telepítették őket.

A jelenlegi helyzetet az 1950-es években végzett vizsgálatokkal összehasonlítva kiderült, hogy az őshonos fajok 53 százaléka visszaszorult az elmúlt évtizedekben, miközben a betelepített fajok 58 százaléka terjedt a természetben. Míg a folyók és csatornák mentén élő endemikus fajok száma jócskán csökkent, az erdőben élő növények helyzete alig változott - mutatott rá a tanulmány. Emellett azok a fajok, amelyek egykor inkább az ország déli részén fordultak elő, ma már az északabbra eső területeken is elterjedtek. A kutatók a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe a jelenséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?