Fillérekbe kerülnek ezek a zöldségek itthon: mégsem eszik őket a magyarok

Fillérekbe kerülnek ezek a zöldségek itthon: mégsem eszik őket a magyarok

agrarszektor.hu
Teljesen érthető, ha nem sok gyerek mondja a kedvencének a karalábét és a zellert. Sok felnőtt is így van ezzel, de csak azért, mert nem tudják, mennyiféle módon készíthető el ez két szuperzöldség. Talán elcsépelt, de legtöbbször a húslevesben lehet velük találkozni velük, sokan nem is nagyon mernek kísérletezni velük. Pedig, ahogy azt a HelloVidék is megírta, felhasználásuk majdnem olyan határtalan, mint a burgonyának, hiszen nem csak leves, de püré vagy kenyérre kenhető pástétom, de még sült mártogatós is készíthető belőlük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020-ban a KSH adatai szerint 390 hektárról 9,6 ezer tonna gumós zellert takarítottak be Magyarországon, és azóta is töretlen ennek a zöldségnek a sikere: a zeller behozatala (elsősorban Hollandiából) 26%-kal 3,1 ezer tonnára, kivitele pedig 61%-kal 852 tonnára esett 2021-ben az előző évihez képest. A legnagyobb célpiac Románia volt, ahová a kiszállított mennyiség 95%-a került. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller átlagosan 9%-kal (276 forint/kilogramm), a darabos kiszerelésű 6%-kal magasabb (273 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban 2022 1-9. hetében, mint egy évvel korábban. A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 16%-kal 278 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha van elfeledett zöldség, az a karalábé

A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete az elmúlt években szinte ugyanannyit, mintegy 4 ezer hektárt tett ki. Az egyéb káposztafélék, mint például a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete épp csak egy kicsivel haladta meg az 1 ezer hektárt. Az európai piacon a magyar káposzta- és salátafelületek nem jelentősek, az exportpiacra kijutni nincs sok esélye a termelőknek, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló. Magyarországon ugyanis a káposztafélék termőterülete folyamatosan csökken, emiatt a fogyasztók egyre inkább rászorulnak az importra.
A karalábé ára magasnak mondható a boltokban és a piacokon, a fogyasztása pedig itthon többnyire kimerül a húsleveshez vett néhány darabban a legtöbb háztartásban, pedig érdemes lenni beiktatni az étrendű, kissé érdekes, kesernyés íze ellenére is.

Filléres alapanyagok a konyhában

De mennyibe is kerülnek ezek a zöldségek? Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszere (PÁIR) alapján a vidéki fogyasztói piacokon a szabadföldi zeller ára kilogrammonként 750-800 forint volt, a primőr ára pedig 350-400 forint volt, míg a karalábéé kilónként 350-400 forint. Ezzel szemben a vidéki nagybani piacokon a szabadföldi zeller legutolsó ára 220-250 forint volt kilónként, a primőr karalábé kilója pedig 200 forintba került.

Ha azonban jobban megnézi az ember, ez a két zöldségféle valóban filléres alapanyagnak tekinthető. Ráadásul nem kell sokat vásárolni belőlük, hogy egy adag püré, vagy sült köret készülhessen belőlük. Érdemes tehát a piacokra kilátogatni, vagy a közeli zöldségeseknél érdeklődni, mivel itt nagyobb eséllyel juthatunk nagyobb akciókhoz, kedvezményekhez is.

Miért érdemes ezeket fogyasztani?

Az mind a két zöldségről elmondható, hogy számos jótékony hatással rendelkeznek. Mindegy, hogyan készítjük el őket, érdemes beiktatni egy-egy menüsorba, hiszen egészségünkre kifejtett pozitív hatása bizonyított.

  • A karalábé a káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor). Sőt, még egy plusz tápanyagot is tartogatnak: a vérfrissítő klorofillt.
  • A zeller számtalan jótékony hatással rendelkezik. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászat szerint erős vízhajtó hatású, a feljegyzések szerint elvileg arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?