Megszólalt Oroszország a gabonamegállapodásról: sok a kérdés, nem tudni mi lesz

Megszólalt Oroszország a gabonamegállapodásról: sok a kérdés, nem tudni mi lesz

MTI
A körülmények egyelőre nem kedveznek a gabonamegállapodásnak: az alkunak az orosz exportra vonatkozó részét nem teljesítették, és nem vált csomagmegállapodássá - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz elnöki szóvivő szerint ami az alkut illeti, a helyzet az: annak ellenére, hogy ennyi idő eltelt, még mindig nem hajtották végre, nem vált csomagmegállapodássá. Az Oroszországot érintő feltételek nem teljesültek. Ezért a körülmények egyelőre nem kedveznek ennek az alkunak, de a fejleményeket továbbra is követni fogják. Dimitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a globális élelmiszerválság nem közvetlen következménye sem az ukrán, sem az orosz gabona piacról való kiesésének.

Az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya exportjáról szóló úgynevezett gabonaügyletet tavaly július 22-én kötötte meg Isztambulban Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ. Moszkva nehezményezi, hogy még mindig nem hajtották végre a csomagmegállapodásnak az orosz kivitelt akadályozó szankciók feloldására vonatkozó részét, holott erre a ENSZ-től biztosítékot kapott. Oroszország korábban bejelentette, hogy 60 nappal, május 18-ig meghosszabbította a fekete-tengeri gabonaügyletet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor New Yorkban helyi idő szerint hétfőn találkozott António Guterressel, felhívta az ENSZ-főtitkár figyelmét arra, hogy a Nyugat részéről nem történt előrelépés a gabonaegyezmény orosz részének végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium közleményben figyelmeztetett arra, hogy veszélyeztetik a gabonamegállapodásnak a május 18. utáni időszakra szóló meghosszabbítását azok a támadások, amelyeket az ukrán erők vasárnap és hétfőn kíséreltek meg a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja és a krími polgári infrastruktúra ellen. A tárca emlékeztetett arra, hogy Moszkva, az alku teremtette körülményeket kihasználó ukrán támadások miatt októberben felfüggesztette részvételét ebben a megállapodásban, és csak azt követően tért vissza hozzá, hogy Ankarától garanciákat kapott: a humanitárius folyosót és az ukrán kikötőket többé nem használják fel az orosz fél elleni katonai akciókra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?