Hatalmas esők tarolhatják le az országot a hétvégén: mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas esők tarolhatják le az országot a hétvégén: mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Noha az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton általában napos idő várható, némi fátyol- és gomolyfelhőkkel, az ország északi felén északnyugat felől ugyanakkor fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Ezeken a területeken záporra, helyenként zivatarra is lehet számítani. Éppen ezért az OMSZ szombat hajnalban figyelmeztetést adott ki 11 megyére a zivatarveszély, 2 megyére pedig a felhőszakadás veszélye miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ugyan az előrejelzések szerint szombaton általában napos idő várható, északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet az ország északi felén. Ezeken a területeken záporra, helyenként zivatarra lehet számítani, ráadásul az Alpokalja és a Kisalföld térségében intenzívebb zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban zivatarok környezetében, erős vagy akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton hajnalban az OMSZ figyelmeztetést adott ki 11 vármegyére. Ennek értelmében Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben a heves zivatarok, Győr-Moson Sopron és Vas vármegyékben pedig mindemellett az esetleges felhőszakadások miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Ahogy az OMSZ szakemberei fogalmaztak, északnyugat felől labilizálódik a légkör, de a déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében. Délutántól az ország északi harmadán (Kisalföld, Alpokalja, Komárom-Esztergom, Dunazug-hegyvidék, Északi-középhegység) elszórtan zivatarok kialakulása várható. Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20-30 mm feletti csapadék, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél is társulhat. Késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is.

A meteorológusok vasárnapra újabb figyelmeztetéseket adtak ki. A hétvége második napján Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a zivatarveszély miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?