Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, jön-e eső Magyarországon

Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, jön-e eső Magyarországon

agrarszektor.hu
A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző magas UV-sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében csak elszórtan, a hét elején azonban többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Az ország nagy részén hullott némi csapadék, de ez többfelé az 5 mm-t sem érte el, a felhőszakadások által érintett foltokban azonban 20-40 mm is lehullott. A nyugati, északnyugati tájakon, és az északkeleti országrész jelentős területein viszont nem esett semmi. Május utolsó dekádja az ország nagy részén a sokéves átlagnál szárazabb lett, de a megelőző csapadékos időszak miatt az egész hónapban csak a Felső-Tisza-vidékén és Szolnok térségében esett számottevően kevesebb eső az ilyenkor szokásosnál, az ország jelentős részén 10-30, néhol 40-70 mm-es többlet hullott a májusi aranyból. A tavasz során a szárazabb alföldi területeken 100-150 mm, míg az Északi középhegységben és a Dunántúl nagy részén 160-230 mm esett, szemben a tavalyi 50-140 mm-es tavaszi csapadékkal. Így az idén a tél után az ország nagy részén a tavasz is csapadékosabbnak bizonyult a sokéves átlagnál.

A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege az elmúlt napok záporaiból kimarad területeken elég száraz, a középső talajréteg viszont a Tiszántúl északi felének kivételével a legtöbb helyen jó vízellátottságú, a fél-egy méter közötti réteg pedig közel telített állapotban van. Ez jó nedvességtartalékot jelent a nyári növények számára egy esetleges nyári aszály során. A hőmérséklet a mögöttünk álló héten 1-2 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A legmelegebb órákban többnyire 23 és 27 fok közötti értékeket mérhettünk, és éjszakánként sem hűlt 10 fok alá a levegő.

Az őszi vetések jellemzően igen jó állapotban vannak, az őszi búza a virágzás, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár. Ez egy kritikus időszak, a növényeknek ilyenkor van legnagyobb szüksége a bőséges nedvességellátásra. Idén országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális, mert lerövidülne ez a fenológiai fázis, ami termésveszteséget okozna. Ugyanakkor a sűrű állományokban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik, de a gyomok számára is kedvezőek a körülmények. A múlt héten már Miskolc térségében is megkezdődött az akác virágzása, de ebben a térségben idén nagyon kevés a virág a fákon.

A hét további részében folytatódik a nagyrészt napos, a legtöbb helyen száraz időjárás magas UV sugárzással. Pénteken a nap második felében egy hidegfront súrolja térségünket, ehhez kötődően elszórt záporok is előfordulhatnak. Szombaton többfelé lesz élénk a szél, és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet is, de vasárnaptól ismét melegszik az idő. A jövő hét első napjaiban egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Hétfőn délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, majd kedden a keleti országrészre tevődik át a csapadék súlypontja. Az eső mellett záporok is várhatók, és az ég is megdörrenhet. Így a talajok a legtöbb helyen a hét végéig tovább száradnak, a jövő hét első felében azonban a nedvességbevétel lesz a jellemző. A hőmérséklet a csapadék hatására csak átmeneti jelleggel esik vissza, továbbra is 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk a legmelegebb órákban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?