Ez zseniális: megérkezett a rózsa, ami fél éven át nem hervad el

Ez zseniális: megérkezett a rózsa, ami fél éven át nem hervad el

agrarszektor.hu
Ecuadorban, a világ egyik rózsatermelő országában feltaláltak egy olyan különleges eljárást, melynek köszönhetően a vágott rózsa fél éven át nem hervad el. Erre azért is volt szükség, mert habár most is exportálnak Európába rózsát, a távolság sokszor okoz gondot a virágok minőségében. Ecuador egyébként a világ második legnagyobb rózsaexportőre, több olyan farm is működik az országban, ahol a vállalkozások teljesen új rózsa-alfajok kitenyésztésén dolgoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ecuadorban, a világ egyik legnagyobb rózsatermelő országában a garnéla, kakaó és banán mellett fontos exportcikk a vágott virág is. Az ecuadori növények fő piaca az Egyesült Államok, de exportálnak Európába is, ami a jelentős távolságok miatt egy kicsit körülményesebb - írja a Portfolio. A fő probléma az, hogy mire Európába érnek az ecuadori virágok, már jónéhány nap eltelik a vágástól számítva, így nem biztos, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük, hiába próbáljuk őket vázában tartani, vízzel táplálni.

Az ecuadori virágtermelők tisztában vannak a problémával: éppen ezért nemrég feltaláltak egy speciális eljárásmódot, mellyel sokkal tovább kinyújtják azt az időtartamot, amíg a rózsák szépek maradnak. Az így keletkezett virágnak az Örökrózsa (Rosas Eternizadas) nevet adták. Magáról az eljárásmódról nem sok részletet tudni, azon kívül, hogy a rózsákat vágás után vetik alá a kezelésnek, egy kicsit szárítják, majd alkoholt tartalmazó anyaggal kezelik. Az így keletkezett virág, bár egy kicsit talán szárazabbnak tűnik az eredetinél, körülbelül fél évig nem hervad el.

Az OEC legfrissebb, 2021-es adatai szerint Ecuador a világ második legnagyobb rózsaexportrőre, ebben az évben 700 millió dollárnyi rózsát értékesítettek a nemzetközi piacokon. A latin-amerikai országot egyedül Hollandia előzi meg nemzetközi forgalomban, ők ebben az évben 1,1 milliárd dollárnyi rózsát exportáltak. 

A címlapkép csak illusztráció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02