Kiderült, milyen nyár vár a magyarokra idén: erre jó, ha mindenki felkészül

Kiderült, milyen nyár vár a magyarokra idén: erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok időjárása nem éppen kedvezett a nyaralóknak, sokfelé több alkalommal is leszakadt az ég, komoly villámárvizek is kialakultak, melyek jelentős károkat okoztak. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mikor érkezik meg az első kánikula, számítani lehet-e a tavalyihoz hasonló aszályra. Ami biztos: a héten még maradnak a 30 fok alatti maximumok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben száraz tavasz követte a rendkívül csapadékszegény telet, csak áprilisban hullott több csapadék az átlagnál. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy megfelelő tartalékot biztosítson az elkövetkező 4 hónapra, májusban és mindhárom nyári hónapban jóval kevesebb eső esett az átlagnál. Az ország nagy részén súlyos aszályhelyzet alakult ki, milliárdos károk keletkeztek a mezőgazdaságban, kritikus szintre apadt a Velencei-tó vízszintje, a Balaton vízállása is alacsonnyá vált, több patak, kisebb tó és folyó kiszáradt, nem egy helyen korlátozni kellett a vízfogyasztást - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén azonban teljesen más a helyzet. Elmúlt ősszel csapadékosabb periódus vette kezdetét, ami télen is folytatódott. Különösen sok csapadék hullott decemberben és januárban, majd februárban átmenetileg szárazabb időszak következett, viszont a soron következő tavaszi hónapok mindegyike csapadékosabb volt a sokévi átlagnál, ha az egész országot tekintjük. Területi különbségek természetesen ezúttal is adódtak, előfordultak szárazabb területek is, de nem ez volt jellemző. Az elmúlt hónapok csapadékban gazdag időjárásának köszönhetően a talajok vízkészlete fokozatosan feltöltődött, a tavak, folyók vízszintje normalizálódott, sőt a tavasz folyamán a Rábán, valamint a Tiszán és több mellékfolyóján is árhullámok alakultak ki, legutóbb például a Tarnán és a Zagyván.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondható tehát, hogy a jelenlegi helyzet össze sem hasonlítható a tavalyival, ráadásul úgy tűnik, pár szárazabb napot követően a hét második felében főként az ország keleti felén ismét csapadékosabbra fordulhat az idő. Komoly aszályhelyzet így egyelőre nem látszik, az átázott talajok pedig jó táptalajt jelenthetnek a záporoknak, zivataroknak. Ez természetesen azonban nem garancia arra, hogy júliusban és augusztusban nem jöhet aszályosabb periódus. A hőségimádóknak pedig egyelőre nem szolgálhatunk kecsegtető hírekkel, a héten továbbra is maradnak a 30 fok alatti maximumok. Egy friss előrejelzés alapján viszont jövő héten már melegebb időszak veheti kezdetét, a csúcshőmérséklet egyre inkább megközelítheti, elérheti a 30 fokot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?