Újabb nagy esők jönnek Magyarországon: mutatjuk, mi várható

Újabb nagy esők jönnek Magyarországon: mutatjuk, mi várható

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét nagy mennyiségű csapadéka országszerte feltöltötte a talajt nedvességgel. A Medárd-nap környéki esők egyaránt jól jöttek a kalászosoknak és a gyorsan fejlődő nyári kapás növényeknek, de a már lekaszált réteken is újrasarjadt a fű. Az, hogy a következő negyven nap mennyire lesz csapadékos még kérdéses, de az előttünk álló héten szárazabb időre van kilátás, a hét második felében elsősorban a keleti országrészben várhatók esők, záporok. A hőmérséklet nem emelkedik számottevően, a kánikula még várat magára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten csapadékos, az ilyenkor szokásosnál kicsit hűvösebb időben volt része az országnak. A hét elején még az eső volt a jellemző, majd keddtől záporok, zivatarok, több helyen akár 50-100 millimétert adó felhőszakadások alakultak ki - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai elemzéséből. Bár egy-egy napon nagy volt a csapadékhullás területi változékonysága, de a hét valamelyik napján mindenütt esett. Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 milliméter közötti mennyiség hullott, ennél kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján lehetett mérni, voltak viszont olyan helyek is, ahol 100 milliméternél is több esett, és villámárvizek alakultak ki, elsősorban a hegyvidéki patakokon. Nem csak a 10, hanem a harminc napos csapadékösszeg is meghaladta a sokéves átlagot az ország nagy részén, Szolnok térsége maradt ki leginkább a záporokból, zivatarokból az elmúlt egy hónap során. A sáros talajfelszín sokat szikkadt a vasárnapi és a mai szeles időben, de a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében többfelé telített vagy közel telített a felső fél méteres talajréteg. Az Alföld túlnyomó részén is kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz a talaj, egyedül Szolnok környéke maradt szárazabb.

10 napos csapadékösszeg 2023. június 11-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. június 11-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 11-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. június 11-én (%)

Az átlaghőmérséklet kissé hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál a tartósabban csapadékos napokon és helyeken alacsony, többnyire 25 fok alatti maximum értékek miatt. A gyakran felhős időben éjszakánként nem hűlt le nagyon a levegő, a minimumok 15 fok körül alakultak.

Maximum hőmérsékletek 2023. június 9-én
Maximum hőmérsékletek 2023. június 9-én

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a május második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, és többnyire a zöld tömeg lassú növekedése volt a jellemző. A legnagyobb növekedés az Alföldön látható, amely a május közepén érkezett esőnek köszönhető a kissé csapadékhiányos időszak után. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. május második felében
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. május második felében

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 320 és 420 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ez az elmaradás az elmúlt héten tovább nőtt: 40-90 foknappal a tavalyi értékektől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 30-80 foknapos lemaradás (a kisebb északkeleten, a nagyobb északnyugaton). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. június 11-én (foknap)

A következő hét első felében száraz időre van kilátás, csütörtökig csak kevés helyen fordulhat elő egy-egy zápor, majd csütörtöktől ismét növekszik a csapadékhajlam, de főként a keleti országrészben lehet számítani esőre, záporra, néhol zivatarra. A hét végéig a Tiszántúlon valószínű 5 mm-t meghaladó mennyiség. A talajfelszín száradását, szikkadását főként ma segíti élénk, a Tiszántúlon erős szél, keddtől mérséklődik a légmozgás, és csak péntektől élénkül, néhol erősödik meg ismét. A hét eleji lehűlés után csak lassan melegszik az idő, napról-napra csak kissé erősödik a nappali felmelegedés, és még csütörtökön is csak 21-26 fok várható. A hét második felében a felhősebb és csapadékosabb keleti országrészben maradnak a 20 fokot alig meghaladó maximumok, míg a naposabb nyugati tájakon ekkor már 26-29 fokig melegszik a levegő. Így a hőösszegek látványos növekedése a héten sem indul meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?