Súlyos a helyzet Hollandiában: tragikus, ami a földeken történik

Súlyos a helyzet Hollandiában: tragikus, ami a földeken történik

agrarszektor.hu
Május közepe óta nem hullott csapadék Hollandiában. A problémát tetézi, hogy a 27-30 Celsius-fok körüli hőség is szárítja a talajokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 13-a, azaz 33 napja nem esett eső Hollandiában, ami 2007-ben fordult elő utoljára, de akkor a 33. napon véget is ért a száraz napok sorozata, most erre nagyon kevés esély van. A talaj felső rétege igen száraz, ami elsősorban a fiatal vetéseknek és a sekélyen gyökerező állományoknak okoz egyre nagyobb problémát - olvasható a FruitVeB oldalán. A meleg idő miatt a csapadékdeficit naponta 4 mm-rel nő, jelenleg 150 mm hiányzik az átlagos mennyiséghez képest. A viszonylag csapadékos tél és tavasz miatt a talajvízszint májusban még a normálisnak megfelelő volt, de azóta folyamatosan csökken. 

Ahol még nincs kiépítve, az állományok mellé folyamatosan telepítik az ideiglenes öntözőrendszereket. Nem ritka azonban, hogy a megfelelő édesvíz-ellátottsággal nem rendelkező északi régiókban a holland gazdák a kelesztő öntözéshez kamionokkal, távolabbról hozatnak vizet. Ezt először két hete, a gyökérpetrezselyem kultúrában kezdték alkalmazni, de most már több helyen a februárban telepített hagymánál és a magról vetett hibrid burgonyánál is így öntöznek. Ez nagyon nem olcsó mulatság, de az egyetlen módja a vízellátásnak, ráadásul a hagymának tavaly is és idén is igen jó ára volt a nemzetközi piacokon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58