Bőtermő, ellenálló – a KITE repce hibrid portófóliója

Bőtermő, ellenálló – a KITE repce hibrid portófóliója (x)

agrarszektor.hu
A KITE, mint a magyar mezőgazdaság piacvezető integrátora az innovatív technológiák elterjesztésével, korszerű termelési eszközökkel és új hibridek/fajták bevezetésével segíti partnereit. A portfóliónkban szereplő repcehibridek már bizonyították, hogy magasabb hozamokat és nagyobb termésstabilitást képviselnek. Az idei év újdonsága az LG ASPECT, mely egy rendkívül nagy alkalmazkodóképességgel és korszerű növényvédelmi képességekkel rendelkező hibrid. Tudjon meg róla többet cikkünkben és tájékozódjon repce portfóliónkról!

A Temptation közép-kései érésű, kiváló hozampotenciállal és magas olajtartalommal rendelkező repcehibrid, mely kiemelkedő teljesítményt nyújt változó körülmények között is, magas hozamstabilitást eredményezve.

A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2020-ban rendkívül magas, 5,44 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedik Taktaharkányban (6,93 t/ha) és Békéscsabán (6,34 t/ha) mutatott teljesítménye, mely értékek jól mutatják a hibrid terméspotenciálját.

Állóképességére, szárazságtűrésére 2022-es eredményei hívják fel a figyelmet, hiszen a tavalyi aszályban a Temptation 4 t/ha fölötti átlageredményt ért a kísérleti helyszínek átlagában.

A növényvédelmi kihívásoknak megfelelve a hibrid a tarlórépa-sárgaság vírussal szemben ellenálló, és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny.

Erős őszi fejlődés, jó télálló képesség jellemzi, hosszú virágzási ideje által jól illeszthető a változó betakarítási feltételekhez. Kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas.

Közepes technológiai színvonalon is gazdaságosan termeszthető, de kiváló tápanyagreakciója miatt az intenzív területeknek is kiváló hibridje. Robusztus termetű, nagy szárstabilitású hibrid, mely nehezebb talajokon és széles sortávon is sikeresen termeszthető.

A Duke kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9%-kal múlta felül. A NÉBIH 2018-2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el.

2021-ben a KITE Zrt. kisparcellás kísérleteiben 5,99 t/ha-os, míg a 2022. évi aszályban 4,34 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos.

A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. Tarlórépa-sárgaság vírussal szembeni ellenállóképessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz vigorának köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, fokozva ezzel termésstabilitását.

A hibrid későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4-6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti a kipergés-ellenállósága, becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget. Elsősorban jobb talajadottságok esetén intenzívebb technológiákhoz javasoljuk.

Az LG Aspect a legújabb termékünk. Korai éréscsoportba tartozó, tarlórépa-sárgasággal (TuYV) szemben rezisztens új, technológiailag nagy alkalmazkodóképességű hibrid.

A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2020-ban 5,19 t/ha-os terméshozamot ért el úgy, hogy Taktaharkányban 6,07 t/ha-os eredménnyel került betakarításra. Ugyanezen kísérletünkben 2021-ben Békéscsabán 6,2 t/ha-os eredményével hívta fel magára a figyelmet a hibrid. A 2022. évi aszályban pedig 4,51 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. 

Erénye genetikailag rögzített pergéssel szembeni ellenállósága. Termésének olajtartalma magas (46,98% NÉBIH). Gyors őszi fejlődésű, a téli időjárásnak jól ellenálló hibrid, kitűnő termésbiztonsággal.

Betegség-ellenállósága a mai kor követelményeinek megfelelő, hiszen a tarlórépa-sárgaságot okozó vírussal szembeni rezisztenciával is rendelkezik.

Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is. Nem igényel magas tőszámot (korai vetésben: 35-40, optimális vetésidőben: 40-45, míg késői vetésben 50-55 tő/m2). Regulátor alkalmazása mind ősszel, mind tavasszal ajánlott. Mind laza, mind nehéz, problémás talajokon sikeres a termesztése. Extenzívtechnológia-tűrése a mai hibridek közül kiemelkedő.

A mind növényvédelmi, mind termőképességi szempontból a mai kornak megfelelő új hibrid a DK Expectation. Közép-korai érésű, ám érésidején belül korai virágzású, hagyományos gyomirtású repcehibrid. Terméseredményeit tekintve kiemelendő, hogy a 2022. évi aszályban 4,30 t/ha-os terméseredményt ért el a kísérleti helyszínek átlagában, a helyszínek közül pedig kiemelkedik a Taktaharkányban elért 5,92 t/ha-os eredménye.

Kifejezetten intenzív őszi fejlődés jellemzi, mely mellett kiváló télállóságú hibridről beszélünk, magas szintű tavaszi regenerálódóképességgel. Növénymagassága átlagos. Megdőléssel szemben jó, kipergéssel szemben kiváló állóképességgel rendelkezik, mely által betakarítása rugalmasan tervezhető.

Olajtartalma 45% körül alakul. Általános betegségekkel szembeni ellenállósága kiváló (poligénes RLM7 fóma rezisztencia), mely mellett kiemelendő tarlórépa-sárgaság vírussal (TuYV) szembeni rezisztenciája.

Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is. Nem igényel magas tőszámot, cél a tavaszi 20-30 növény/m2 növényállomány beállítása. Erőteljes tél előtti fejlődése miatt az őszi regulátoros kezelése ajánlott.

A Feliciano KWS repcenemesítés egyik legfrissebb vívmánya: 2019-ben EU listán elismert hibrid. Piacra kerülésével a Feliciano KWS óriási genetikai előrehaladást testesít meg, melyet terméseredményei is alátámasztanak. 2021-ben a kísérleti helyek átlagában 5,1 t/ha-os eredményt ért el úgy, hogy Békéscsabán 6,5 t/ha-os rekordtermés született. A 2022. évi aszályos esztendőben a Feliciano KWS 4,1 t/ha-os kísérleti átlagot ért el, 6,1 t/ha-os taktaharkányi legmagasabb értékével.

Az új RlmS fóma rezisztenciagén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztenciagéneket már legyőztek. A hibrid tarlórépa-sárgaság vírussal szembeni ellenálló képességgel rendelkezik A hibrid az objektív termőképesség tekintetében is előrelépést jelent, hiszen termésátlaga a legjobb ismert hibridekével is versenyképes.

Középérésű, magasabb növésű hibrid, erőteljes őszi és tavaszi fejlődési eréllyel. Ezen tulajdonsága rendkívül nagy segítség a repce tavaszi kártevőivel szembeni védekezésben. Állományában sem a téli kifagyástól, sem a tavaszi megdőléstől nem kell tartani. Termesztését az ország egész területén ajánljuk, ott is, ahol eddig a fóma ellehetetlenítette az eredményes repcetermesztést.

Tekintsék meg az őszi káposztarepce kínálatunkról szóló videónkat:

Repce hibridjeinkről és fejlesztési eredményeinkről tájékozódjon a 2023. évi kiadványunkból, vagy érdeklődjön szaktanácsadó kollégáinknál!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?