Nagy viharok jöhetnek hétfőn: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Nagy viharok jöhetnek hétfőn: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Egy hidegfront érkezik a hét elején az ország fölé, aminek következtében heves zivatarok is lehetnek. A front előtt délen-délkeleten akár 39 Celsius-fokig is felforrósodhat a levegő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfőn egy gyenge hidegfront közelíti meg Magyarország térségét, amely késő estére át is vonul az ország fölött. A front előtt nagyon meleg lesz, délen-délkeleten 38-39 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban - írta meg az Időkép.hu.

Mint írták, a front délután érkezik, nyugat-északnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a déli megyék kivételével záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Főként nyugaton és északkeleten heves zivatarok is lehetnek, melyekhez nagyobb méretű jég, felhőszakadás és viharos, akár 80 km/óránál erősebb széllökések is társulhatnak. A frontvonal mentén zivataroktól függetlenül is többfelé megerősödhet az északi-északnyugati szél.

Ez a front jelentős lehűlést nem hoz, keddre csak egy-két fokkal mérséklődik a nagy meleg, délután 30-36 fok várható. Sokat fog sütni a nap, csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A többfelé élénk északi-északnyugati szél hozhat némi felfrissülést a kánikulában. Szerdán egy hullámzó frontrendszer hatására már többfelé lehetnek heves záporok, zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

FRISSÍTÉS: Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a két vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A meteorológiai szolgálat közölte: hétfőn elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti tájakon késő délutántól heves zivatar előfordulására is van esély. Az intenzív zivatarokat 2-3 centiméteresnél nagyobb jég és károkozó, 90 kilométer/óra feletti szélrohamok kísérhetik.

Az esti órákban a zivatarok lecsengenek északkeleten és elhagyják az országot. Kedd hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?