Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar sárgarépát a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar sárgarépát a piacokon

agrarszektor.hu
Jelenleg a sárgarépa az egyik legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, amelynek egyetlen hónap alatt csaknem kétszeresére nőtt az ára. A szakértők szerint egész Európában hiány van most ebből a zöldségből, sokfelé eleve kevesebbet ültettek belőle, de az időjárás is komoly problémákat okozott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon: júniustól júliusig 89%-kal nőtt meg az ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint amíg júniusban még csak 387 forintot kértek kilójáért, ez júliusra 730 forintra emelkedett - derült ki az RTL Híradójából.

A sárgarépa azért is drágult meg ennyire, mert egész Európában hiány van belőle. Sokfelé kevesebb répát vetettek idén, de Hollandiában az aszály is megtizedelte a termést

- mondta el Varga István, a FruitVeB alelnöke.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy a termelési költségek megemelkedtek, a termelési kedv viszont alábbhagyott. Emiatt keletkezett ez az árrobbanás. Varga István úgy fogalmazott, hogy ha ősszel beérnek a későbbi vetések, a sárgarépa ára akkor is csak 15-25%-kal csökkenhet. A többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb a jövőben se. Pedig a vöröshagyma ára 73%-kal, a káposztáé pedig 23%-kal ugrott meg az előző évhez képest. Ennek oka az, hogy a hazai gazdálkodók a szükséges termékeket, például a gépeket, vetőmagot, műtrágyát, magas áron kénytelenek beszerezni külföldről.

Idén júliusban 17,1 százalékos inflációt mért a KSH az előző év azonos időszakához képest. Bár ez 2,5 százalékponttal kisebb érték, mint a pénzromlás júniusi mértéke, a környező országokban, például Romániában, Horvátországban és Szlovéniában már tavasszal 10% alatt volt az infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?