Tarolnak a törökök ezzel a gyümölccsel: kapkodnak érte az emberek

Tarolnak a törökök ezzel a gyümölccsel: kapkodnak érte az emberek

agrarszektor.hu
Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack és nektarin exportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományok az őszibarack- és nektarintermesztés csúcsán állnak. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évben a kedvező időjárási körülményeknek és a magas terméshozamoknak köszönhetően 1 millió tonna lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Termőterület

A gazdák az őszibarack- és nektarin régebbi fajtáit újabb, nagyobb terméshozamú fajtákra cserélték. Emellett modern, nagy sűrűségű gyümölcsösöket hoztak létre új fajták, alanyok, nevelési rendszerek és termesztési technikák alkalmazásával. A modern technológiák alkalmazása és a nagyobb terméshozamú fajtákra való átállás az elmúlt 5 évben növelte az őszibarack minőségét és termését, miközben a beültetett terület nagyrészt változatlan maradt. A nektarin ültetvények területe azonban csaknem 100%-kal, 13 800 hektárra nőtt. A nektarinültetvények száma egyre nő, hogy megfeleljen a változó fogyasztói preferenciáknak mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A telepített őszibarack fajták közül a legtöbb az Early Amber, a Spring Crest, a May Crest, a Red Haven és a Early Red. Hivatalos adatok szerint a gyümölcsöt termő őszibarack- és nektarin fák becsült száma 2022/23-as gazdasági évben mintegy 20,4 millió volt. A termőfák száma a 2013-as 14,5 millióról 2023-ra 20,4 millióra nőtt. A termő őszibarackfák száma 6%-kal nőtt 2019/20 óta, míg a termő nektarinfák száma ugyanebben az időszakban közel 74%-kal emelkedett. A nektarin termelése és fogyasztása az elmúlt 10 évben nőtt az őszibarackhoz képest, bár a teljes termelés 77%-át még mindig az őszibaracktermelés teszi ki - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Termelés

Törökország továbbra is a világ tíz legnagyobb őszibarack- és nektarinexportőre között van. Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin az Égei-tengeren és a Földközi-tengeren fekvő tartományok az őszibarack és nektarin termesztésének első számú tartományai. Általában május és október eleje között szüretelik a gyümölcsöket. A gazdasági év Törökországban áprilisban kezdődik. A Post előrejelzése szerint az őszibarack és nektarin össztermése a 2023/24-es gazdasági évre a kedvező időjárási viszonyok miatt 1 millió tonna lesz. A TurkStat 2023/24-es gazdasági évre vonatkozó becslései szerint a teljes őszibarack- és nektarintermelés várhatóan 7,8%-kal nő. Az őszibaracktermelés 17%-kal nőtt 2019/20 óta, annak ellenére, hogy a termőterület viszonylag stabil maradt. A technológiai fejlesztésekkel a gazdák átálltak jobb őszibarack fajtákra, amelyek nagyobb termést hoznak. A nektarintermelés mintegy 42%-kal nőtt 2019/20 óta, ami részben a termőterület növekedésének köszönhető. A globális nektarinpiac az elmúlt években a kereslettel együtt nőtt. Ez részben az egészséges táplálkozás növekvő népszerűségének és a növényi alapú étrend irányába mutató trendnek köszönhető. A nektarin vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrása, valamint alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás az egészségtudatos fogyasztók számára.

A nagyobb termésmennyiség ellenére az őszibarack ára a kiskereskedelmi üzletekben 30-40 TL/kg (1,11-1,48 USD), a nagykereskedelemben pedig 16-24 TL/kg (0,59-0,89 USD) között mozog. A nektarin ára 40-60 TL/kg (1,48-2,22 USD) körül mozog a kiskereskedelmi üzletekben és 20-25 TL/kg (0,74-0,92 USD) a nagykereskedelemben, elsősorban a magas infláció miatt.

Fogyasztás

A 2023/24-es gazdasági évben az őszibarack és nektarin hazai fogyasztása várhatóan 800 160 tonna körül fog alakulni, ami körülbelül a 2022/23-as év szintjének felel meg. Az őszibaracktermés mintegy 15%-át a léipar használja fel. A török fogyasztók az őszibarack, a cseresznye és a sárgabarack gyümölcsleveit "nektár" formában részesítik előnyben. A nektár 25-99%-os gyümölcskoncentrátumot jelent. A nektárt lehet cukorral, mézzel vagy mesterséges édesítőszerekkel édesíteni, de nem tartalmazhat tartósítószert vagy színezéket. A nektárok nagyon népszerűek, de a 100%-os gyümölcslevek is egyre nagyobb teret hódítanak. Az őszibarackból konzerveket, lekvárokat is készítenek, valamint fagyasztva is árulják.

Kereskedelem

A 2023/24-es évben a Post becslése szerint a friss fogyasztású őszibarack és nektarin exportja 200 000 tonna lesz, elsősorban a magas termelésnek köszönhetően. Az export a 2019/20-hoz képest 94%-kal 204 211 tonnára nőtt 2022/23-hoz képest. A modern termesztési módszerek átvétele növelte a gyümölcsök minőségét, ami az elmúlt tíz évben az export növekedéséhez vezetett. Oroszország (153 352 millió tonna), Irak (14 841 millió tonna) és Szíria (6 944 millió tonna) voltak a török őszibarack és nektarin fő célországai a 2022/23-as gazdasági évben.

Marketing

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan Törökország célja, hogy mintegy 200 millió dollár értékben exportáljon barackot. Az exportpiac növelése érdekében az Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége (Aegean Exporters Association) kampányt indított "Tudjuk, milyen növényvédő szereket használunk" (We Know Which Pesticides We Use.) névvel. Az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve Törökország célja, hogy az Európába irányuló export növelése érdekében ellenőrizze a növényvédő szerek használatát a barackokon. A nektarin iránti kereslet mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon erőteljesen megnőtt, mivel az őszibarackhoz képest könnyebben fogyaszthatónak tartják, ugyanis nem annyira lédús és kevésbé koszol. A nektarint emellett könnyebb tárolni és forgalmazni, mert a betakarítás és a szállítás során kevésbé sérül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?