Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik:  ennyibe kerül most egy kiló káposzta

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló káposzta

agrarszektor.hu
Bár minden idők legkisebb termését várják, tovább esik a fehér káposzta ára a lengyel nagybani piacokon. Az alacsony árszint oka a gyenge kereslet és az idei, a zöldség számára rendkívül kedvezőtlen időjárás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel nagybani piacokon folytatódott az augusztusban megkezdődött tendencia, és a fehér káposzta ára tovább csökkent: az utolsó nyári hónap elejéhez képest már csaknem 40%-kal alacsonyabb az 1,05 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli átlagár. Jelenleg 0,9-1,2 PLN/kg (75-100 Ft/kg) között mozognak az árak az egyes piacokon, ez a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, de egyre többször jelenik meg a 0,8 PLN/kg (66 Ft/kg) ártábla egyes tételek mellett - írta meg a FruitVeB.

Az alacsony árszint oka egyrészt a gyenge kereslet, másrészt pedig az, hogy az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen, sőt, katasztrofálisan rossz volt a káposzta számára (sok helyen ütötte fel a fejér baktériumos fertőzés), ezért igen nagy mennyiségben került gyenge minőségű áru a piacokra, ami tovább rombolta a vásárlói bizalmat. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Lengyelországban kifejezetten kis termést várnak 2023-ban, könnyen lehet, hogy minden idők legkisebb mennyiségét takarítják majd be az idén. Ha a tavalyi, szintén kis volumenű termőév mintájára alakulnak a piaci események, csak január végétől várható az árak növekedése, viszont ennek előbb-utóbb mindenképpen be kell következnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58