Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Olyan alacsonyra süllyedt a cékla ára Lengyelországban, hogy hamarosan emelkednie kell, különben egy időre eltűnik a piacokról. Ennyire alacsony még 2015-ben se volt a gyökérzöldség ára a lengyeleknél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as lengyel céklaszezon a termelők számára kedvezően, magas árakkal indult, olyannyira, hogy augusztus végéig az előző 10 évet tekintve rekordárak uralkodtak a piacokon. Augusztus végétől kezdve azonban az árak zuhanórepülésbe fordultak, és most, november végén már jelentősen elmaradnak az előző években tapasztalt árszinttől - olvasható a FruitVeB oldalán.

A mosott, zsákos kiszerelésű cékla ára a nagybani piacokon 0,50-0,80 PLN/kg (44-70 Ft/kg)  között mozog, ami 28%-kal marad el a tavalyi év (egyébként magas) áraitól. A kiskereskedelemben a cékla ára 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. Igaz ugyan, hogy a 2023-as termés valamivel nagyobb a tavalyinál és a 2021-esnél is, hosszabb távra visszatekintve azonban jelentősen elmarad a 2016-2019 közötti időszakban betakarított mennyiségtől.

A jelenlegi nagybani ár viszont most már olyan alacsony, hogy kezd elfogadhatatlan lenni a termelők számára - adódik a kérdés, hogyan alakulhatott ki ilyen meredek árzuhanás? Minden bizonnyal egy pszichológiai jelenségről van szó: a szezon elején annyira magasan kezdett az ár, hogy aki csak betakarította a termését, azonnal piacra is vitte - részint, hogy nehogy lemaradjon a magas árakról, részint pedig, hogy ne kelljen tárolni a terményt a majd ki tudja milyen magas energiaköltségek közepette. Szépen telítődött is a piac áruval, ahogy annak lennie kell, és erre jött rá a vártnál valamivel gyengébb kereslet. Az viszont egyértelmű, hogy a cékla a nagybani piacokon most alul van árazva Lengyelországban, ezért igen valószínű, hogy a közeljövőben némi emelkedés várható (hiszen ezen az áron sok gazda inkább mégis betárolja a terményt), még akkor is, ha a belföldi kereslet jelenleg mérsékelt, és jelentős exportmozgások sem láthatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03