Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

Keményen megdrágult ez a zöldség a lengyeleknél: 10 éve nem került ennyibe

agrarszektor.hu
Stabilan alakul a cékla nagykereskedelmi ára Lengyelországban. Az utóbbi tíz év legmagasabb árai jellemzik a piacot, ami azonban a termelési költségek emelkedése miatt okszerűnek tűnik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Júliusban a cékla nagybani piaci ára jelentős csökkenést mutatott, ami egybeesik a szokásos szezonális trendekkel. Azonban a hónap végén ez a trend megtorpant, 1,2 PLN/kg (103 Ft/kg) körül megállt, majd augusztus elején 1,25 PLN/kg (107 Ft/kg) körül stabilizálódott. Az utolsó nyári hónap elején ismét egy visszaesés következett be, és augusztus 21-én 0,9-1,1 PLN/kg (75-95 Ft/kg) között állandósult - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez az utóbbi évtized legmagasabb ára: csaknem 25%-kal múlja felül a tízéves átlagot, ami elsőre soknak tűnhet, de figyelembe véve a termelési költségek utóbbi időben bekövetkezett jelentős emelkedését, indokoltnak mondható. Az utóbbi évek áralakulásának trendjeit elnézve a következő időszakban két forgatókönyv valamelyikének a megvalósulása lehetséges. Az egyik, hogy a főszezon beindulásával sem csökken jelentősen, majd télen és tavasszal jelentős áremelkedés következik be. A másik forgatókönyv a 2019/20-as idény áralakulása, amikor relatíve magas áron nyitott a cékla a piacokon, de év végére már jelentős árengedményekkel, akciókkal igyekeztek felpörgetni az értékesítést.

Jelenleg a nagyobb esély az első forgatókönyv megvalósulására látszik, mivel a Lengyel Központi Statisztika Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei termés volumene 247 ezer tonna körül alakul. Ez több ugyan, mint a 2022-ben betakarított mennyiség, de egyrészt így sem számít szokatlanul soknak, másrészt széles körben elterjedt vélemény, hogy ez a prognózis túlságosan optimista volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?