Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A lengyel nagybani piacokon a zöldbab ára 2023-ban igen alacsony szintről indult, de az idény végére a szokásos szintre emelkedett. Az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenség figyelhető meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ami ugyanakkor visszafogja az árak további emelkedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostanra tulajdonképpen véget ért a zöldbab szezonja Lengyelországban, ám a zöldség még nem tűnt el teljesen a nagybani piacok kínálatából. És bár az értékesített mennyiségek csekélyek, az árak mégis felfelé kúsznak, ahogy az az idény végén általában történni szokott - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, a sárgahüvelyű zöldbab jelenlegi ára a lengyel nagykereskedőknél általában 10-12 PLN/kg (855-1030 Ft/kg) között mozog, a legalacsonyabb árat október legvégén Broniszéban jegyezték fel, ez 9 PLN/kg (770 Ft/kg) volt, Poznańban viszont a legmagasabb ár elérte a 15 PLN/kg-ot (1285 Ft/kg) is. A zöldség árának emelkedő tendenciája október első dekádja óta tart, és ez idő alatt átlagosan 100%-os növekedést hozott. Ez elég dinamikus emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy októberben nagyon alacsony szintről, 5-5,75 PLN/kg-ról (430-495 Ft/kg) indult.

Ennek eredményeképpen a bab árának október folyamán tapasztalt meglehetősen dinamikus emelkedése ellenére a jelenlegi szint nem sokban különbözik a november elején mért tipikus felső határértéktől. Összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt 8-12 PLN/kg (685-1030 Ft/kg) között, két évvel ezelőtt pedig 10-13 PLN/kg (855-1115 Ft/kg) között alakult. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenséget figyelhetünk meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ez pedig visszafogja az árak további emelkedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?