Durva, milyen időjárás vár a magyarokra szeptember végéig: erre jó felkészülni

Durva, milyen időjárás vár a magyarokra szeptember végéig: erre jó felkészülni

agrarszektor.hu
Ugyan egy gyenge hidegfront miatt átmenetileg ősziesebbre fordult az idő, a hőmérséklet pár fokkal visszaesett az előző napokhoz képest, a nyárias idő újra gyorsan teret hódít magának. Csütörtökön helyenként már újra lehet 30 fok, pénteken pedig a legmelegebb tájakon 32-33 fok is lehet. Gyorsan visszatér tehát a nyár, de vajon hol marad az ősz, és mi okozza a tartós szeptemberi meleget?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember első dekádjában egy nagy kiterjedésű anticiklon alakította Európa időjárását, különösen Nyugat-Európában, az anticiklon hátoldalán kialakult erőteljes délies áramlásnak köszönhetően rekord magasságokba emelkedett a hőmérséklet. Franciaországban nem volt ritka a 35 fok fölötti forróság, Nagy-Britanniában szeptember 9-e volt az év eddigi legmelegebb napja, Londonban 33 fokot mértek. Ez az anticiklon biztosította nálunk is napokon keresztül a 30 fok fölötti maximumokat - írja az Időkép.

Nagyjából egy hete Nyugat- és Észak-Európa fölött megerősödött a ciklontevékenység, az egyik ciklon hidegfrontja múlt hét csütörtökre nálunk is pár fokos lehűlést hozott, azonban már vasárnapra újra elértük a 30 fokot. Az újabb gyenge hidegfront pedig tegnap, azaz kedden okozott átmenetileg kora ősziesebb időt. A folytatásban is hasonló lesz a helyzet, Európa nyugati és északi része fölé szinte futószalagon érkeznek majd a ciklonok az Atlanti-óceán felől. Hétvégén a jelenleg még hurrikánként tomboló Nigel érheti el mérsékeltövi ciklonná szelídülve a Brit-szigeteket. Térségünkbe a ciklonok előoldalán dél-délnyugat felől továbbra is az átlagoshoz képest több fokkal melegebb levegő fog érkezni, így marad a nyárias felállás, az ősz egyelőre nem jön.

Hétvégén egy hullámzó hidegfront ugyan az ország nyugati felére átmenetileg ősziesebb időt hozhat, úgy tűnik azonban, jövő héten ismét országszerte nyárias meleg lesz, annak ellenére is, hogy szombaton már csillagászatilag is beköszönt az ősz. Ebben a helyzetben a hónap végéig komolyabb változás nem is látszik, jó esély van arra, hogy nyárias idővel búcsúzzon a szeptember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?