Megjött a friss előrejelzés a földekről: ez most nagyon jót tett a növényeknek

Megjött a friss előrejelzés a földekről: ez most nagyon jót tett a növényeknek

agrarszektor.hu
A hétvégén átvonult hullámzó frontrendszer az Alföld és a Dunántúl eddig szárazabb területeit is alaposan megöntözte. A repcének igen nagy szüksége volt erre a csapadékra optimális korai fejlődéséhez. A napraforgó betakarítását bár hátráltatta az eső, és a nedvesség nem tett jót a kukoricának és az érésben lévő gyümölcsöknek sem, de a következő egy hét száraz, napos, meleg időjárása mellett hamar megszáradnak az állományok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló héten változékony, de többnyire az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk. Kedden érkezett egy gyenge hidegfront, amely a nyugati, és helyenként az északi országrészbe hozott 5-10 mm csapadékot, majd ezt követően csütörtökön és pénteken kis mennyiséget adó záporok fordultak elő. Már péntek este elérte hazánkat az a hullámzó frontrendszer, amely a hétvégén jelentős mennyiségű csapadékot okozott. Szombaton az ország déli, délnyugati felén esett 10-30 mm, vasárnap pedig a Dunántúl középső észak-déli sávjában, az Alföld déli, délkeleti részén, a Hortobágyon és az Északi középhegységben mérhettünk újabb 10-25 mm-t, de országszerte volt valamennyi csapadék mindkét napon. A déli országrészben sokfelé több eső esett a hétvégén, mint a megelőző harminc napban összesen derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. 

Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege Magyarország túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, a 30 napos csapadékösszeg azonban a legtöbb helyen még mindig jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A felső 20 cm-es talajréteg sokfelé telítődött nedvességgel, amiből a középső rétegekbe is jutott, de a fél méternél mélyebb talajréteg hazánk jelentős részén továbbra is igen száraz, ufgyanakkor az aszály már mindnehol megszűnt az országban.

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a szeptember nagy részét jellemző száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van. A magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, utána azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj. A hétvégi kiadós csapadék igen sokat jelentett a növény optimális korai fejlődéséhez.

A héten még visszatér a száraz, késő nyári, kora őszi időjárás. Sok lesz a napsütés, csapadék szombatig sehol sem várható, akkor is csak kevés helyen valószínű zápor, zivatar. A felszín közeli talajréteg fokozatos száradására lehet számítani. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek fölött alakul, napközben 23-28 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig 10-15 fok közé esik vissza a hőmérséklet, ennél pár fokkal hidegebb a fagyzugos helyeken lehet. Hajnalonként helyenként pára- és ködfoltok képződnek. Szombaton várható egy hidegfront átvonulása, melyhez kötődően több lesz a felhő, pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, és az addig gyenge vagy mérsékelt szél is megélénkül majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14