Súlyos gondok vannak ezzel a magyar gyümölccsel: ezt jó, ha mindenki tudja

Súlyos gondok vannak ezzel a magyar gyümölccsel: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az időjárás idén is szélsőségekkel volt tűzdelve, sokszor volt aszályos, máskor viharos. De vajon, hogyan érintette ez a kiszámíthatatlanság a magyarországi birstermelőket? A HelloVidék most annak járt utána, hogy milyen az idei termés, és most mennyiért veheted meg a birsalmát a piacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei évi termés az én ültetvényemen gyakorlatilag nulla, a szokásos nagyságrendileg 25 tonna helyett lesz kb 100 kg. A késői tavaszi fagy viragzaskor a virágok 80%-át elvitte, a maradék virág kezdeményt pedig egy májusi heves vihar verte le a fákról. Ismerős birstermelők hasonló helyzetben vannak, talán nem ilyen extrém termés kiesés van, de a szokásos termés 10-30%-a lesz idén. Emiatt az ár biztosan jóval magasabb lesz mint a tavalyi, ha csak nincs nagy mennyiségű import birssel kiváltva

- mondta Tóth Gábor, kecskeméti birstermelő a HelloVidéknek.

Mennyibe kerül most a piacokon?

A Piaci Árinformációs Rendszer adatait alapján azt láthatjuk, hogy a vidéki fogyasztói piacokon a birs ára 999 Ft/kg,a vidéki nagybani piacokon pedig nem talált a lap friss árakat. De ebből is jól látszik, hogy elég magas áron adják a birsalma kilóját, így, ha befőttet vagy lekvárt készítenénk belőle, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze érdemes a helyi piacokra kilátogatni, hiszen ott mindig könnyebb alkudni picit az árakból, főleg, ha nagyobb tételben vásárolunk. Nem beszélve arról, hogy több termelő, széles választékát tudjuk szemügyre venni és kiválasztani a legszebb terményeket.

Íme néhány tipp vásárláshoz, szüreteléshez:

Sokat bír és sokáig eláll

Ha nincs kellő tapasztalatunk a birsalma-vásárlásban, akkor a kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű gyümölcsöt válasszunk! A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásároljuk meg viszont a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt! A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk. Az érett, többnyire sárga színű birs 6-9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A birsalmát általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. Viszont azt is jó tudni, hogy a birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért külön kell tárolni!

Ha fáról szedjük, ezt érdemes tudni!

A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval. Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható - tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?