Itt a figyelmeztetés: ezeket a tököket meg ne edd, veszélyesek lehetnek

Itt a figyelmeztetés: ezeket a tököket meg ne edd, veszélyesek lehetnek

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb hazánkban az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök. A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. Most kiderül, hol terem leginkább hazánkban, mennyibe kerül a piacokon. Illetve, miért ne keverjük össze a sokak által ismert Halloween tökkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napjainkban a sütőtök egyre inkább beépült az ősszel, télen rendelkezésre álló zöldségek sorába. Fogyasztása növekszik, egyre több ételreceptben jelenik meg. A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre inkább népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség. A nagydobosi sütőtök manapság a köznyelvben gyűjtőnévként szerepel, ide sorolnak minden szürke színű tököt, amit fajta múltbeli ismertsége és minősége magyaráz.

  • A sütőtök ára az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon 300-400 Ft/kg áron vásárolhatók meg.
  • A vidéki nagybani piacokon pedig 150-210 Ft/kg áron szerezhető be.

A sütőtök piacra jutása és a jó minőségű szürke sütőtök felhelyezése a hazai magas minőségű élelmiszerek palettájára nem kis feladat. A sütőtök különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény, mely népszerűsítése, és táplálkozásban elfoglalt méltó helyének kivívása csakis együttműködéssel oldható meg. A folyamatosan bővülő piacot ellátni csakis a termelés és értékesítés kiszervezésével lehet, melyhez olyan partnerkapcsolat szükséges, ahol közös a cél, az üzleti lehetőség és az infrastruktúra is, ami biztosítja a dinamikus piacbővülést és a fogyasztók kiszolgálását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most akkor ez a tök, nem az a tök?

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk a Halloween tökről is, melynek népszerűsége évről évre nő hazánkban, bár ezt nem a zöldség fogyasztása, hanem az angolszász ünnep indokolja. A Halloweenra használt tök héja élénk narancssárga, nagyon mutatós, és igen jól faragható, ezért könnyen lámpást készíthetünk belőle. Többféle tököt is használnak erre a célra, van, amelyik ehető, bár íze jellegtelen, de van olyan is, melynek húsa enyhén mérgező hatású. Ez utóbbi dísztök miatt adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz

- írja honlapján a Nébih.

A tökfélék családjába számos - összesen mintegy 900 - faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint:

  • gyomorgörcs,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • kiszáradás.

Esetenként a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?