Kizárják a támogatásból ezeket a gazdákat: sokat bukhat, aki nem figyel

Kizárják a támogatásból ezeket a gazdákat: sokat bukhat, aki nem figyel

agrarszektor.hu
A  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a VPAKG2021 támogatás keretében is lehetőség van az ültetvénycserére kivágásra és újratelepítésre egyaránt, bizonyos feltételekkel. Megtehetjük a cserét tehát abban az esetben, ha az ültetvény kivágására a tárgyév október 1. napja után kerül sor és az ültetvény újratelepítése legkésőbb a tárgyévet követő év március 31. napjáig megtörténik. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ügyelnünk kell arra, hogy az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen - azaz a teljes lemért poligon egészén - lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól, pl. alma helyett nem tehetünk cseresznyét- írja a NAK. A KET támogatásból történő kizárást eredményezi - részben, vagy egészben - ha a kivágás és újratelepítés nem, vagy csak részben az adott időintervallumon belül kerül megvalósításra, valamint, ha az újratelepített ültetvénycsoport egésze, vagy egy része eltér az eredeti igénylésben szereplőtől. Tehát ez esetben a KET-re, vagy annak egy részére visszafizetési kötelezettségre kerül sor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az ültetvény kivágása anélkül történik, hogy az nem kerül újratelepítésre, akkor legkésőbb az egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig, a visszatelepítés nélkül kivágott terület nagyságához igazodó visszavonási kérelmet kell benyújtani az Államkincstárnak. A visszavont területre kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül - tehát a területre eddig felvett támogatást vissza kell fizetni -, továbbá a visszavonással érintett terület támogatási jogosultsága megszűnik.

Természetesen, igazolható vis maior esetben lehetséges a részleges kivágás és újra nem telepítés, de ekkor részleges vis maior visszavonási kérelmet kell benyújtani a MÁK elektronikus felületén. Azt se felejtsük el, hogy a Feltételesség előírásrendszerében lévő Minimális talajborítottságra vonatkozó szabályok szerint (HMKÁ 6) lejtőszögtől függetlenül az ültetvény kivágása esetén a kivágás és az újratelepítés között gondoskodni kell a talajtakarásról - melyre a kultúrállapotban tartott spontán zöld növényi borítottság is megfelelő -, figyelembe véve az előkészítő munkálatokhoz szükséges indokolt időt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?