Lecsapott a Nébih az ónodi vásáron: tiltás és megsemmisítés lett a vége

Lecsapott a Nébih az ónodi vásáron: tiltás és megsemmisítés lett a vége

agrarszektor.hu
A Nébih a vármegyei kormányhivatalok szakembereivel novemberben 2-án az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került. Az ellenőrök jellemzően a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs, valamint a dísznövényültetési anyagok címkézése, továbbá a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vásáron elvégzett vizsgálatokat a hivatal több osztálya a vármegyei kormányhivatalok és a NAV munkatársainak bevonásával végezte - írja a Nébih. A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek. Az ellenőrök ezernél több gyümölcsültetési anyag esetében rendeltek el helyszíni megsemmisítést, továbbá az árusítás azonnali betiltását. 

A gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban többféle problémát is feltártak az ellenőrök. Számos esetben teljesen hiányzott a címke, ami a szaporítóanyag azonnali megsemmisítését vonta maga után.  A hatóság - ellenőrizve annak végrehajtását - a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a forgalmazókat. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú, valamint több esetben lengyel és román nyelvű címkézés is. A külföldi szaporítóanyagok esetében az ellenőrök több tételnél találtak - a növényútlevél adattartalmára vonatkozó követelményeket nem teljesítő - hiányos termelői címkét.

A rózsatövek esetében is jellemző volt a tövenkénti fajtamegjelölés hiánya. Sok esetben mindössze egy-egy nagyobb mennyiségű rózsatőre voltak utólagosan színes képek rögzítve, továbbá vagy hiányoztak a származást igazoló dokumentumok is, vagy legfeljebb csak összefoglalóan „rózsa”, „rózsatő” megnevezést tartalmaztak. A szőlők esetében a kötegelt ültetési anyagon előző évi hatósági címke nem rendeltetésszerű és a jogszabálynak nem megfelelő felhasználását állapították meg az ellenőrök. A konténeres anyag esetén pedig hiányos adattartalmú címkét találtak a szakemberek.

Valamennyi említett szaporítóanyag esetében egyúttal felmerültek minőségi problémák is. A gyümölcs- és dísznövény-szaporítóanyagoknál a szabadgyökerű tételeknél egyes esetekben a gyökereket nem takarták még fóliával sem, más esetekben már a száradás jeleit mutatták a növények, de előfordultak kihajtott gyökércsomagolt rózsatövek is, illetve fóliazacskós csomagolás esetében elszáradt, megpenészedett vagy hosszú etiolált hajtásokat tartalmazó vesszőkkel rendelkeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?