Ehhez még kert sem kell: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is termesztheted

Ehhez még kert sem kell: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is termesztheted

agrarszektor.hu
Itt a tél, beköszöntöttek a kemény mínuszok, ám ez nem jelenti azt, hogy nem termeszthetünk. Számos olyan zöldség, fűszer létezik, amit könnyedén termeszthetünk bent az otthonunkban is. Néhány trükkel pedig még a hellyel is spórolhatunk, így nem lehet akadály az se, ha nincsen túl nagy terünk. Alábbi cikkünkben egy csokorba szedtük, hogyan álljunk neki például a hagyma, a menta vagy éppen a saláta nevelésének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zöldhagyma a balkonládában

Zöldhagymát könnyen termeszthetünk beltérben, még akkor is, ha nincsen nagy helyünk. Tegyük őket egy napfényes ablak közelébe, ahol legalább négy órán keresztül éri a közvetlen napfény - balconygardenweb.

Fokhagyma és fűszerek csészében, tálban

Ha nincs elég szabad helyünk, akkor fokhagymát és zöldfűszereket nagyobb bögrékben, mélyebb edényekben, tálakban is termeszthetünk. Ráadásul mutatós is, így duplán nyerünk: termést és szép látványt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Paradicsom a cserépben

Paradicsomot sokan próbálnak termeszteni bent is vagy éppen az erkélyen. A hideg miatt utóbbi nem lehetséges, előbbi viszont igen: ha van déli fekvésű ablakunk, akkor nekikezdhetünk a termesztésnek. Arra viszont figyeljünk, hogy a napfény mellett a kellő hőt is megkapja, hiszen a mínuszok könnyen lerombolhatják azt, amit felépítettünk. 

Édesburgonya ablakpárkányon

Könnyedén nevelhetünk édesburgonyát a konyhaablakpárkányon. Nincs is másra szükségünk, csak üvegedényekre (akár egy nagyobb befőttesüveg is megteszi) és vízre.  

„Zöldségeskert” a palackban

Az üres műanyag flakonokat könnyedén újra fel tudjuk használni, ha termeszteni szeretnénk valamit. Először mossuk ki nagyon alaposan kívül-belül a boros ballont, majd hagyjuk megszáradni. Az edény aljára szórjunk le kavicsot 2-3 cm vastagon, ez lesz a vízelvezető réteg. Majd óvatosan, egy papírtölcsér segítségével öntsünk megfelelő vastagságban termőföldet a palackba, vigyázva, hogy ne piszkoljuk nagyon össze az üveg falát. Fokhagymát például könnyedén termeszthetünk így: Vágjunk három akkora lyukat a palack oldalán, hogy beleférjenek a fokhagymák. Fektessük el a palackot, töltsük fel vízzel, és ebben csíráztassuk ki. Előtte készítsük elő a fokhagymákat: fogjunk egy egészséges fejet, húzzuk le a külső hártyahéját, majd vágjuk le a gerezdek hegyét, majd tegyük őket a vízbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Saláta a cserében

Salátát is tudunk beltéren termeszteni, a lényeg, hogy napi 3-5 órát napfényben legyen. Ügyeljünk arra is, hogy szélesebb cserepet válasszunk, hiszen a salátának nagyobb tér kell a növekedéshez a méretéből kifolyólag.

Padlizsán kis cserépben   

Padlizsánt is termeszthetünk bent, ha van egy helyiségünk, ami viszonylag napos és meleg. Ebben az esetben már kisebb cserepek is megfelelőek lesznek. A padlizsánok a kis cserepekben pedig rendkívül mutatósak lehetnek.   Menta kaspóban A mentának is napi 3-4 óra közvetlen napfényre van szüksége a megfelelő növekedéshez. Mivel nem igényel nagy helyet, egy szép kaspóba is beletehetjük, igazi éke lehet az ablakunknak.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Zeller maradékokból pohárban

A főzés során a legtöbb esetben levágjuk, majd kidobjuk a zeller levelek alatti rövid fás részét. Érdemes azonban felhasználnunk ezt a feleslegesnek tűnő részt. Vágjuk le a zeller végét, és helyezzük egy vízzel teli sekély tálba, vagy csészealjba, lehetőleg egy napsütéses helyre. Rövid időn belül, újra vastag levelek jelennek majd meg a fás rész tetején, néhány nap múlva pedig újra dús zellerszárunk lesz. Ezt követően ültessük el termőföldbe a növényünket.

Fűszeres létra

Fentebb már említettük, hogy fokhagymát vagy zöldfűszereket termeszthetünk szép bögrékben is akár. Ezt azonban tovább fokozhatjuk, ha kis létrára rakjuk őket. Így egy burjánzó kiskertet hozhatunk létre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58