Árnika

Az árnika többnyári növény. Magyarországon védett, bár 1999-re kipusztult, újabban foglalkoznak szaporításával és a természetes élőhelyére való visszatelepítésével.

Termesztés és ápolás

Az árnikának a földben maradó, vízszintes vagy rézsűt lefelé tovanövő szára van, melyet tőkének (rhizoma) nevezünk. Ez a tőke 10 cm hosszú, 6-8 mm, ritkán 1 cm vastag, sárgás-barna színű, belseje fehér. Alsó oldalából apró fonálképű gyökerek indulnak ki. A földben maradó tőkéből indul ki a felálló 30—60 cm magas és 4-8 mm vastag szár, mely azonban csak egynyári és ősszel a levelekkel együtt elszárad. A szár szőrös és kivált felső részén dúsan be van rakva vöröses ragadós mirigyes szőrökkel; tetején 1-3 virágfejjel, fészket visel. A levelek a száron kettesével szemben állnak egymással; a legalsó két levélpár igen sűrűn áll egymás fölött, minek folytán tőállású levélrózsát alkotnak. Ezeken kívül a szár még 1-2 levélpárt visel. Valamennyi levél hosszúkás, tojás- vagy lándzsaalakú, nyeletlen, ép élű, kissé pillás szélű. A tőlevelek 8-10, ritkán 20 cm hosszúak és 2-4, ritkán 7 cm szélesek. A száron állók kisebbek. A virágok sárgák. A szár csúcsát egyetlen egy nagy sárga virágfejecske foglalja el, ezen kívül a felső levelek hónaljából (néha az alsókból is) egy-egy virágfejecskét viselő oldalág indul ki. Minden virágfészek alatt bizonyos távolságban két-két apró, keskeny levélke van.  A virág fejecske 6-7 cm átmérővel bír, kívül zöld levélkék alkotta gallérral van körülvéve, mely arra való, hogy bimbó korában védje a még fejletlen virágokat. Az árnika június és július hóban virágzik.

Az árnikát érdemes volna mesterségesen szaporítani. Termesztése havasi vidéken, zord fennsíkon, hideg fekvésű erdők tisztásain, nedves, lápos talajú helyeken, ahol sok a csapadék, lehetséges, mert a melegebb fekvésű száraz helyeken nem él meg. Havasi legelőkön és réteken olyképpen lehet az árnikát szaporítani, hogy e helyeket felszántjuk, megporhanyítjuk és fűmaggal bevetjük, mely közé 1/3 rész árnikamagot keverünk. Ezt augusztusban vagy korán tavasszal vetjük el és meghengerezzük. Ezáltal jobb fűtermést kapunk és amellett az árnikát is szedhetjük, mert a második évtől kezdve virágait, a 3-ik és 4-ik évtől kezdve már a gyökereit is szedhetjük.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.