Megszületett a megállapodás: engedtek a francia gabonaszállítók

Megszületett a megállapodás: engedtek a francia gabonaszállítók

agrarszektor.hu
A francia kormány enyhíteni fogja a gabonaszállítás korlátozását a Szajnán az idei olimpia idején. A döntés az ágazat azon aggodalmára válaszul született, hogy az Európai Unió legnagyobb gabonatermelő országában zavarok léphetnek fel idén az aratás időszakában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Szajna a termény szállításának egyik fő útvonala Rouen északi kikötőjébe, Franciaország legnagyobb gabonaexport-termináljába. Az Intercereales ágazati szövetség becslései szerint mintegy 1 millió tonna gabona halad át az útvonalon a július közepétől augusztus közepéig tartó betakarítási csúcsidőszakban, amely idén egybeesik a párizsi olimpiai játékokkal - írta meg a Reuters.

A Szajna lezárása a fővárosi forgalom elől a július 26-i megnyitó ünnepség előtt, amelyet a folyó mentén rendeznek meg, hat és fél napig fog tartani, szemben a korábbi, alig több mint egyhetes tervekkel

- közölte Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter.

A folyóparti megnyitó ünnepség lesz az első alkalom, hogy a nyilvánosságnak szabad bejárása lesz egy olimpiai megnyitóra, és komoly biztonsági kihívást jelent a hatóságok számára, akik mintegy 300 ezer ember részvételére számítanak. Az Intercereales képviselőivel együtt felszólalva a mezőgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a folyami zsilipeket a szokásos este 8 óra helyett éjfélkor zárják le a játékok idején. Ez lehetővé teszi a gabonahordók haladását a folyón, és pótolja a nappali korlátozásokat, amikor a Szajnán úszóversenyeket rendeznek.

Marc Fesneau szerint a folyami dokkokat is rendelkezésre bocsátják a gabonahordók számára, hogy a párizsi hajózási zárlatok idején várakozhassanak. A hatóságok felmérik a folyami korlátozásoknak a gabonaágazatra gyakorolt pénzügyi hatását - tette hozzá. A mezőgazdasági ágazat sürgős kérdéssé vált a kormány számára, miután a múlt hónapban országos tüntetéseken adtak hangot az alacsony jövedelmek, a környezetvédelmi szabályozás és az olcsó import miatt érzett dühnek. Franciaország támogatja a gabonaágazat szereplőinek azon kérését, hogy őket is vonják be az Ukrajnából származó uniós import korlátozására irányuló sürgősségi intézkedésekről szóló döntéshozatalba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02