Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

agrarszektor.hu
A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek pozitívan befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét, ezáltal biztosítva a gazdaságok sikerességét és jövedelmezőségét. Az egyik legfontosabb teendő a talajvizsgálati adatok ellenőrzése, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagok, szükséges-e a pótlásuk. Szintén figyelembe kell venni a talaj nedvességét és vízháztartását, valamint biztosítani kell a gyom- és kártevőmentes vetési területet, ami segíti a megfelelő tőszám és az életerős állomány kialakulását már egészen a korai szakaszban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növények egészséges fejlődését számos talajban élő kártevő és kórokozó veszélyezteti, amelyek nagyon hamar hatalmas károkat okozhatnak a termésben - írja közleményében a Corteva Agriscience. A tőveszteségek elkerülése és a maximális terméshozam elérése érdekében a gazdáknak már a vetés előtt vagy annak során megelőző lépéseket kell tenniük növényeik védelmére.

A talajban lakó kártevők közül ki kell emelni a drótférgeket, amelyek különböző pattanóbogár fajok lárvái. Ezek a kártevők már kis egyedszámban is komolyan képesek csökkenteni a termőtőszámot azáltal, hogy megeszik a növény gyökerét, elrágják a csírarészeket. Az amerikai kukoricabogár és annak lárvája a kukorica legkárosabb kártevői közé tartozik. Mindenképpen szükség van talajfertőtlenítésre ellene olyan területeken, ahol a kukorica monokultúrában kerül termesztésre.

Az európai növényvédelmi piacon bekövetkezett szigorú változások következtében drasztikusan csökkent a talajfertőtlenítő szerek hatóanyag kínálata. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül a teflutrin hatóanyagú rovarölő szerek kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek a kukoricabogár lárvája, a drótféreg, a mocskos pajor vagy más talajlakó kártevők ellen. A teflutrin nem szívódik fel a növényekbe, csak az ízeltlábúakra hat, ezzel védve a felhasználók biztonságát. Gázosodó tulajdonságával segít abban, hogy a csíranövény körül is kialakuljon egy védett zóna, amin a kártevők nem tudnak áthatolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?