Indul a bírságszezon: húzós csekket kaphat ezért, akinek kertes háza van

Indul a bírságszezon: húzós csekket kaphat ezért, akinek kertes háza van

agrarszektor.hu
Látványosan megnőtt 2023-ban a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege hazánkban a korábbi évekhez képest. Főleg a belterületeken voltak gondok, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést. Tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai - tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Nem árt tudni, hogy ha valaki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, növényvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023-ban összesen 94 esetben, 125 000 négyzetméternyi belterületet érintően szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyei kormányhivatalok a parlagfű elburjánzása miatt - közölte a Nébih a Pénzcentrummal. Ezeknek a bírságoknak az összege 4 122 000 forint volt, a legmagasabb, egyösszegben kiszabott büntetés 750 ezer forint volt annak a szabálysértőnek, aki nem gondoskodott a parlagfűirtásról a tulajdonában álló területen. A külterületeket érintően tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt 2023-ban. 

2023-ban a több hullámban érkező csapadék, valamint a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtett a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez. Tekintettel arra, hogy a területek erős parlagfű-fertőzöttséget mutattak, a korábbiakhoz képest több alkalommal volt szükség a parlagfű elleni védekezésre

- közölte a Nébih. Hozzátették, ezzel párhuzamosan 2023-ban tovább nőtt a bejelentett parlagfüves területek nagysága, különösen a belterületeket érintően. A 2024-es évre vonatkozóan a szakemberek arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, ami beindítja a talajban lévő magok csírázását. Ugyanakkor a csapadék mennyisége és egy esetlegesen bekövetkező tavaszi lehűlés is meghatározó lehet. Az alacsony tavaszi hőmérséklet nem kedvez a parlagfű kezdeti növekedésének, fejlődésének, ha pedig nincs tavaszi csapadék, száraz a talaj, a magok nem képesek kikelni.

Emellett fontos kiemelni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, vagyis a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy virágbimbós fejlettségű parlagfű június előtt nem figyelhető meg, a június elején előforduló virágbimbós egyedek jellemzően a parlagfű hazánkban ritkább, korán virágzó változatához (Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia) tartoznak

- tették hozzá.

Súlyos büntetés lehet a vége

A parlagfű az 1940-es évek közepétől kezdett el gyorsan elterjedni Magyarországon, és mára már az ország minden részén jelen van, legyen szó mezőgazdasági vagy műveltetlen területekről, illetve elhagyatott földekről, gondozatlan kertekről. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználóknak kötelező megakadályozniuk a parlagfű virágzását ingatlanjaikon, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartaniuk kell.

Ha valaki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, növényvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege a fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való borítottság mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ha a földhasználó három éven belül ismételten nem tesz eleget kötelezettségének, a bírságot másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során keletkezett költségeket, valamint a közérdekű védekezés költségeit is a földhasználónak kell állnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?