Egyre nagyobb területen termesztik ezt a zöldséget Franciaországban

Egyre nagyobb területen termesztik ezt a zöldséget Franciaországban

agrarszektor.hu
Stabilizálódni látszik a dinnye termőterülete Franciaországban. Az előző években tapasztalt folyamatos zsugorodás az idén megfordulni látszik: kis mértékben ugyan, de ismét növekedésnek indult a dinnye termőterülete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaországban az AIM (Association Interprofessionnelle du Melon) adatai szerint már a második évben mutat növekedést a dinnye termőterülete. Fontos megjegyezni, hogy a szakmaközi szervezet adatai némileg eltérnek az Agreste által közzétett számoktól, de a trendfordulót valószínűleg jól jelzik. Az AIM szerint a 2023-as 10.500 hektáros terület helyett az idei évben 10.650 hektáros termőterület került betelepítésre, ami ugyan csak egy enyhe, 150 hektáros bővülést jelent, viszont a terület legalább második éve nem csökken, ami az előző 10 éves időszak zsugorodó trendjének végét jelezheti - írja a FruitVeB. Az ültetések márciusban az időjárás miatt nehézkesen haladtak, de április folyamán már normál ütemben haladnak a munkálatok.

Franciaországban a Pyrénées-Orientales és a Héraut régiók kivételével jelentős vízfelesleg van

- nyilatkozta Jérôme Jausseran, az AIM termelői és kommunikációs vezetője. A korai ültetés az idén egy hetes késéssel kezdődött, de ebben a szakaszban nehéz megmondani, hogy ez hatással lesz-e az első tételek piacra kerülésére. A francia dinnye jelenlétére május hónaptól kell számítani üvegházi termesztésből, május végén jelennek meg a fűtetlen takarásos termesztésből származó tételek, júniusban pedig a szabadföldi áru lép piacra. A legjelentősebb termesztőkörzetekben a 2023-as állapotokhoz képest a termőterületek a következőképpen alakultak:

  • Délkeleti körzet: 5.700 ha (+200 ha), ebből 480 ha hajtatás (az a legnagyobb körzet, ide tartozik a PACA régió, Languedoc-Roussillon és Rhone-Alpes);
  • Délnyugati körzet: 2.300 ha (stabil), ebből 30 ha hajtatás (Aquitaine, Midi-Pyrenées);
  • Közép-nyugati körzet: 2.650 ha (-50 ha), ebből 10 ha hajtatott felület (Poitou-Charentes, Centre, Pays de la Loire).
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?