"Alsó hangon" 200 milliárd kellene öntözésre

agrarszektor.hu
Honnan lesz ennyi pénz?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatalmas összegre, mintegy 200 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai öntözhető mezőgazdasági területet érdemben bővíteni lehessen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a most öntözött 100 ezer hektár mellett további 300 ezer hektárnyi terület öntözésének igényét jelezték a gazdák.

A kamara szakemberei azért mérték fel az öntözővízigényeket országszerte, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre a gazdálkodók öntözési igényeiről, ami segíti a fejlesztések megvalósítását - közölte az MTI szerint ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) alelnöke. Jelenleg 200 ezer hektárra van vízjogi engedélyük a gazdálkodóknak, amely alapján 100 ezer hektárt öntöznek. A jelenlegi területen felül további 300 ezer hektárt öntöznének, a többlet vízigény mintegy 350 millió köbméterre tehető.

A NAK alelnöke emlékeztetett: a köztestület falugazdászai segítségével március végéig mérte fel az idei évre vonatkozó, illetve a hosszabb távú mezőgazdasági öntözővíz-igényeket. A felmérés a felszíni vizek esetében készült el. Vízjogi engedéllyel 2430 gazda rendelkezik, és további 4400 gazdálkodó öntözési igényét regisztrálták a felmérésben.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója többek között arról beszélt, hogy a felmérés egyik fontos célkitűzése az volt: a vízigényeket területhez lehessen kötni, azokat konkrétan azonosítani lehessen. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: öntözésfejlesztésre most a becslések szerint mintegy 200 milliárd forintra volna szükség, hogy a tervekben szereplő területet el lehessen látni öntözővízzel.

A Belügyminisztérium múlt pénteken jelentette be: a kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet. Határoztak arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?