Fokozódik a helyzet! - Magyarország harcot hirdetett Európában

agrarszektor.hu
Egész Európának GMO-mentes övezetté kellene válnia - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a berlini a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA). Ezért Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GMO-mentes termelésben elkötelezett országoknak szövetségre kell lépniük, "mert egészséges környezetet és egészséges élelmiszereket szeretnénk, és meggyőződésünk, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni" - jelentette ki Fazekas Sándor. Az összefogás azért is fontos, mert képviselni kell "az emberek érdekeit", hiszen "közös felelősségünk, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalra" - fogalmazott az MTI szerint a miniszter.

Jelenleg a 28 közül 13 uniós országban tiltják a GMO-k alkalmazását, a többiek pedig még nem hoztak döntést vagy ingadoznak. Mint ismert, az Európai Parlament (EP) a napokban a tagállamok hatáskörébe utalta a döntés jogát annak kapcsán, tiltani akarják-e az uniós szinten engedélyezett GMO-k felhasználását saját területükön. Így a tagállamok kerültek kulcsszerepbe, és amennyiben valamennyi ország elfogadja a magyar kezdeményezést, akkor az egész EU GMO-mentes övezetté válik. Az összefogási kezdeményezéssel Magyarország a GMO-ellenes küzdelem élharcosává vált.

Az EP-ben kedden elfogadott jogszabály értelmében a tagállamok hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az EP döntését kommentálva hangsúlyozta, hogy Magyarországon kiemelt stratégiai érdek és az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzés a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosítása. Magyarország a több mint négy éve folyó tárgyalások során mindvégig arra törekedett, hogy legyen egy hatékony eszköz, amellyel egyszerűbb a tiltás, és döntő szerepe volt a megállapodás elérésében - mutatott rá az FM.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13