Forradalmi áttörést hozhat - Új spray a nagy hőség ellen?

agrarszektor.hu
Hőstressz elleni spray-vel is elérhetnék az agrártermelők, hogy haszonnövényeik jobban elviseljék az extrém magas hőmérsékleteket. Azonosították ugyanis azt a speciális vegyületet, amely felelős a növények meleg elleni védekezéséért. Ha a gazdálkodók ilyen anyagból álló sprayt használnának, ellenállóbbá tehetnék termesztett fajtáikat. A vegyület kedvező hatását eddig többek között a rizs-, az uborka-, és a paradicsomtermelésben mutatták ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eddig a paradicsom-, a rizs- és az uborkatermelésben igazolták, hogy egy vegyületnek fontos szerepe van a növények magas hőmérséklettel szembeni védekezésében.  A Kobe Egyetem kutatócsoportja szerint az úgynevezett transz-2-hexenal nevű komponens képes elérni, hogy a növények ellenállóbbá váljanak a hőhatásokkal szemben.

A vegyület a növényekben természetes módon fordul elő, de normál időjárási feltételek között nem aktivizálódik. Ha viszont extrém körülmények alakulnak ki, szintje megemelkedik. Ezért a feltételezések szerint mesterséges kijuttatásával el lehetne érni, hogy a hőstressz elleni védekezés irányíthatóvá váljon és a károk egy részét meg lehessen előzni. Egyik alkalmazási mód lehetne, ha a gazdálkodók a vegyületet sprayként használnák növényeiken. 

A felfedezés jelentősége abban is rejlik, hogy általa a meleggel szembeni növényi válaszok nem genetikailag módosított (GMO) úton jönnének létre. Ennek köszönhetően a vegyület használatát azok a fogyasztók és termelők is könnyebben elfogadhatnák, akik kevésbé, vagy egyáltalán nem toleránsak a GMO-val szemben.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?