Postán kapnak zöldítési kézikönyvet a gazdák

agrarszektor.hu
Minden nyolc hektár feletti területen gazdálkodónak zöldítésről szóló kézikönyvet postáz februárban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zöldítés az idén új elemként lép be az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen kifizetési támogatási rendszerébe.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK - a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Miniszterelnökség (ME), illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével - gazdálkodói kézikönyvet készít a zöldítésről, a kölcsönös megfeleltetésről és a nitrát-érzékeny területekre vonatkozó jogszabályok előírásokról. A zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyvet a NAK februárban minden 8 hektár feletti területen gazdálkodó kamarai tagja számára postázza - jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) korábbi tájékoztatása szerint a 2015-ben induló új közvetlen uniós támogatási rendszer több új, kötelező elemet tartalmaz a termelők számára, amelyek közül az egyik legfontosabb a zöldítés. Az új szabályok értelmében a gazdáknak diverzifikálniuk kell a növénytermesztést, fenn kell tartaniuk állandó gyepterületeiket, valamint a 15 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak a szántóterületük 5 százalékának megfelelő kiterjedésű ökológiai célterület kell fenntartaniuk. (Az ökológiai célterület környezeti célokat szolgál, állandó növénykultúrával segíti elő a biológiai sokféleség megőrzését.)

A szabályok szerint a vetésszerkezet tervezésekor a 10 és 30 hektár közötti szántón gazdálkodó termelőknek legalább két különböző növénykultúrát, a 30 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak pedig három különböző növénykultúrát kell termeszteniük, a főnövényekre vonatkozó arányok betartásával. A "zöld" komponens a közvetlen kifizetési (nemzeti) keretösszeg 30 százalékát teszi ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?