Szlovák morfin lesz a magyar mákból

agrarszektor.hu
Megmentik a gazdákat, de külföldre viszik a máktokot az Alkaloida leállása miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem szűnik meg az idén a nagy alkaloid-tartalmú ipari mák termelése, mivel a bajai Hungarobiomed Kft. és a budakalászi Gyógynövénykutató Intézet Kft. felvállalja a gazdák integrálását. A máktokot a szlovákiai Galgócon lévő Saneca Pharmaceuticals vásárolhatja fel, miután az indiai tulajdonú tiszavasvári Alkolida Vegyészeti Gyár Zrt. befejezi a morfingyártást. Hosszabb távon felvetődik egy új magyar morfingyár felépítése is, de ez egyelőre vágyálom az 5-6 milliárd forintra tehető költségek miatt.

A hétvégén megkezdődik a morfinelőállítás alapanyagául szolgáló ipari mák idei vetése, mivel sikerül újraintegrálni a máktermeléssel foglalkozó gazdákat - tudta meg az agrarszektor.hu. A termelők a tavaszi mákot február 20.-március 20 között vethetik el optimális időben. Értesüléseink szerint a bajai Hungarobiomed Kft. és a budakalászi Gyógynövénykutató Intézet Kft. fogja össze a termelést, amely a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. morfingyártásának egyre valószínűbb leállítása miatt vált kétségessé.

Mint ismert, az év elején vált köztudottá, hogy az Alkaloida indiai tulajdonosai a morfingyártás, így az iparimák-termeltetés leállítását fontolgatják, mert e tevékenyég évek óta veszteséget hozott. Az első hírek arról szóltak, hogy az indiai befektetők gyakorlatilag kivonulnának Magyarországról és Tiszavasváriban csak egy minőségbiztosítási laboratóriumot tartanának meg. Később a város vezetőinek úgy nyilatkoztak, hogy a hatóanyag-gyártást szüntetnék be, így a labor mellett a gyógyszertermelés is megmaradna.

Azóta az Alkaloida további lehetséges működéséről és a munkahelyek megőrzéséről számos verzió látott napvilágot, és ez ügyben Fülöp Erik polgármester levelet is írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának válaszából kiderül, hogy az indiai befektetők legkorábban márciusban adnak végleges választ. Szakértők ma azt valószínűsítik, hogy a vállalat a morfingyártással leáll, de a gyógyszertermék-előállítást nyers morfin vásárlásával ezután is folytatja. Ez azt jelentené, hogy a társaság nem zárna be, de a morfintermeléssel együtt iparimák-termeltetési tevékenységét is beszüntetné.

Az Alkaloida eddig évente mintegy 12 ezer hektárnyi ipari mák termelését integrálta, de jó esély látszik arra, hogy e terület jelentős részét meg lehet menteni. A Hungarobiomed és a Gyógynövénykutató külön-külön várhatóan 3-4 ezer hektár mák termelését koordinálja, vagyis a gazdálkodókat összesen 7-8 ezer hektáron látja el vetőmaggal, illetve gondoskodik a mákgubó későbbi felvásárlásáról is. (A Gyógynövénykutatóra eső terület felét őszi mákkal már tavaly bevetették). Így a tradicionális hazai máktermelés előreláthatóan nem jut a cukorrépa-ágazat sorsára, amely szintén hagyományos szántóföldi mezőgazdasági tevékenységnek számított, de a hazai cukorgyárak sorozatos bezárása után ma már csak az egyetlen megmaradt feldolgozó, a kaposvári cukorgyár vonzáskörzetére korlátozódik.

A Gyógynövénykutató Intézet Kft. - amely ma a Pannonpharma Gyógyszergyártó Zrt. - tulajdonában van - már évtizedek óta foglalkozik morfium-előállítására alkalmas mezőgazdasági és ipari technológiákkal, illetve a magas alkaloid-tartalmú mákfajtákkal, így rendelkezik a termeltetéshez szükséges engedélyekkel is. Az újonnan piacra lépő Hungarobiomed Kft. mögött pedig olyan csoport áll, amely máktermelőket, máktisztítókat és mákfeldolgozókat fog össze, és a cég az integráláshoz szükséges valamennyi engedélyt megszerzi, illetve nagyrészt már meg is szerezte

 

Értesüléseink szerint az idén, illetve vélhetően a további években megtermelt máktokot a szlovákiai Galgócon (Hlohovecen) lévő Saneca Pharmaceuticals vásárolhatja fel, amely a Sanofi gyógyszeripari csoport és szlovák pénzügyi befektetők tulajdonában van. Belátható közelségben ugyanis - vélik szakértők - ez az egyetlen feldolgozó, amely szóba jöhet a Magyarországon megtermelt máktok értékesítéséhez. A mákszemek tisztítását viszont a magyar termeltetők végeznék el, akik a tisztított mák zömét a hazainál jóval nagyobb európai piacon adnák el.

Sok potenciális befektető kacérkodik azzal a gondolattal is, hogy a korábban privatizált, már régóta külföldi tulajdonban lévő tiszavasvári Alkaloida helyett új morfingyárat kellene építeni, amely a hazai máktermelésből élő 700-800 családnak is stabil megélhetést nyújtana. Egyelőre azonban szakértők szerint egy ilyen beruházás megindításának "kicsi a valószínűsége", mert a kivitelezés túlságosan sokba, 5-6 milliárd forintba kerülne, amelyhez ma még nem látszik a szükséges pénzügyi fedezet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?