2016. május 27. péntek Hella

Hírek - Növénytermesztés

Ettől lesz még híresebb a magyar fűszerpaprika

Összesen 170 millió forinttal támogatja az idén a fűszerpaprika-termelőket a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A fémzárolt vetőmag-beszerzésekhez nyújtanak támogatást, amellyel a minőségi termelést kívánják ösztönözni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A fémzárolt vetőmag-felhasználás támogatásának célja, hogy a termelők nagyobb hozam érjenek el, illetve kiegyenlített és kiszámítható minőségű prémiumtermékeket állítsanak elő – derül ki a tárca közleményéből. A minősített szaporítóanyag így növelheti a fűszerpaprika-ágazat versenyképességét.

A támogatás a 2015. október 20. és 2016. április 30. között megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint lehet. A teljes forráskeret a minisztérium közleménye szerint 170 millió forintot tesz ki.

MTI-fotó: Bugány János

Lényeges változás, hogy 2016-tól a köztartozással rendelkező termelők is igényelhetik a támogatást. Alapvető feltétel az is, hogy a termelők igazolják a vetőmagminőséget a fémzárolt vetőmag címkéjével vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával. A támogatás igényléséhez mellékelni kell a támogatási időszakban vásárolt (vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett) fémzárolt vetőmag kiállított számla másolatát, amely a fűszerpaprika-termelő (vagy termeltető, termelői csoport) nevére szól. A támogatási kérelmet és mellékleteit május 1. és augusztus 5. között papír alapon lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített, MVH honlapján közzétett formanyomtatványon.

A 2015-ös tapasztalatok azt mutatták, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a támogatási kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt. Ezért a tárca szerint a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük a megfelelő igazolások beszerzésére.


 

Címlapon, most

A nyár nagy meglepetése: erre készül a Heineken és a Soproni

Bekeményítenek az oroszok - Meghosszabbítják az embargót

2017 végéig tolnák ki az importkorlátozásokat.

Jó hír! - Eltörölték a tagdíjbevallást

600 ezer forint alatt nem kötelezi erre az őstermelőket az agrárkamara.

Interneten is adják-veszik a hamis mérgeket

Razziázott a növényvédőszer-piacon a NÉBIH.

Súlyos tejkrízis: milliárdok érkeznek a gazdákhoz

Korábban fizeti ki az átmeneti nemzeti tejtámogatást az MVH.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ