Ezért kerül feleannyiba a cukor - Meddig örülhetünk?

agrarszektor.hu
Az ősz a cukorrépa betakarítás ideje is. Az egyetlen magyarországi cukorgyár - a kaposvári feldolgozó - szeptember 9-én gyújtotta be a mészkemencét, és 125 nap alatt 125 ezer tonna cukrot tervez előállítani. Ez ugyan némi emelkedés az elmúlt évekhez képest, de nagyon messze van az EU csatlakozás előtti 400 ezer tonnás éves cukortermeléstől. A Takarék Agrár Központ cukorpiaci elemzése azonban nem a régmúlt dicsőségét, hanem az előttünk álló időszak várható tendenciáit mutatja be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel e cikk szerzője maga is dolgozott cukoripari feldolgozó kampányban, első kézből számolhat be arról az összehangolt, hibát meg nem engedő munkáról, amit egy négy hónapos folyamatos üzem igényel. Ekkor minden egyes üzemóra-kiesés súlyos milliókban mérhető többletköltséget okoz. Pedig egy olyan kiélezett cukorpiaci versenyben, amit hosszú évek óta a túlkínálat, az árcsökkenés határoz meg, tartós kényszer a költségek mérséklése, a hatékonyság növelése. Ezt bizonyítja a kaposvári gyár folyamatos fejlesztése, megújuló-energia fejlesztési programja is, amely révén már annyi biogázt állítanak elő az üzemben, amely megegyezik a cukortermelés teljes energiaigényével.

Világpiaci nyomás alatt

Az árnyomás - ahogy azt a legtöbb mezőgazdasági eredetű termékkel kapcsolatban már megszoktuk - nemzetközi piacok által meghatározott. A jelenlegi adatok szerint a 2014/15-ös gazdasági év globális cukortermelése az egymást követő második évben csökken, miközben a felhasználás emelkedik. Ez statisztikai deficitet jelent, amire a 2009/10-es szezon óta nem volt példa.

Annak, hogy ez mégsem látszik az árak emelkedésében, az az oka, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett a fogyasztási igényeket meghaladó, felhalmozott cukormennyiség. A Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) szerint ez a napjainkban mintegy 25 millió tonnás készlet erős korlátja az árak emelkedésének.

Az előttünk álló 2016/2017-es piaci évben globálisan 6,2 millió tonnával haladhatja meg a cukorfogyasztás a termelést az előző szezon alacsonyabb, 2,5 millió tonnás hiánya után. A világ cukorfogyasztása 2016-ban várhatón 2,5 százalékkal nő éves összevetésben, miközben a globális termelés nem változik 2015-höz képest.

Az elmúlt két szezon 44 millió tonnás globális cukor zárókészlete a 2015/16-os gazdasági évben várhatóan 41 millió tonnára mérséklődik. Ez azt jelenti, hogy a piac elkezdte ugyan ledolgozni a többletet, de ennek piaci áremelő hatására még várni kell. A Takarék Agrár Központ előrejelzése szerint a világpiaci árak a 2015/16-os gazdasági évben is alacsonyak maradnak. Érdemi fordulat eléréséhez a fogyasztás növekedésének üteme nem lesz elegendő. (A cukorpiacon gazdasági év október 1-jétől szeptember 30-áig tart.)

A világ cukortermelése és fogyasztása (millió tonna, forrás: USDA)

Az alacsony árperiódus hatásai többszintűek. Egyrészt áldozatokat szed: a legnagyobb exportőr Brazíliában például 58 cukorgyárat zártak be az utóbbi öt évben. Másrészt az olcsó cukor, kiegészülve a szállítási költségek csökkenésével, az importőrök növekvő keresletével és a hatalmas készletek nyomásával, bővíti a világpiaci forgalmat.
Eközben Európában.

Halmozódó cukortöbblet (forrás: ISO)

Az EU - India után - a világ második legnagyobb cukorpiaca és a harmadik legnagyobb cukortermelője. Az EU 28 tagállamában működő cukorgyárak száma a 2003/04-es és a 2013/14-es szezonok között 213-ról 109-re csökkent. Ezzel együtt az átlagos kapacitások folyamatosan emelkednek.

Kaposváron az idei tervezett feldolgozás napi 7200 tonna. Kontinens-szerte a működő gyárak kapacitásainak növelése, és nem új gyárak építése érzékelhető. Így van ez Kaposváron is, hiszen a minap átadott csomagolóüzem kapacitása messze a jelenlegi termelési szint felett van. Ez azt jelenti, hogy ez a beruházás is a kvóta utáni évekre való felkészülés része.

Az uniós cukorgyárak kapacitása (Forrás: Európai Cukorszövetség- CEFS)

 

Az AKI jelentése szerint az Európai Bizottság a 2014-ben megtermelt 115 millió tonna cukorrépa után 2015-ben 105,2 millió tonna betakarítására számít. A 2014/2015. cukorévi szezonban az átlaghozamok és a cukortartalom is kedvezően alakultak, a cukor ára viszont alacsony volt, ezért a feldolgozóüzemek alacsony áron vásárolták a cukorrépát, így idén csak 200 ezer hektárral kisebb területre tudtak szerződést kötni a termelőkkel. A közösségben 2015 tavaszán 1,454 millió hektáron, míg 2014-ben 1,626 millió hektáron vetettek cukorrépát. A vetésterület Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Spanyolországban csökkent a legjelentősebb mértékben.

Az Európai Unió 17 cukorrépa termelő tagállama közül 11-ben haladja meg az elmúlt 5 év termésátlaga a magyarországiakat. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a 2017-ben megszűnő cukorkvóta után a versenyképesség hatványozottan jelentkezik majd. Nem véletlen, hogy az alacsony átvételi árak miatt évek óta csökken a cukorrépa vetésterülete az EU-ban.

Nemzetközi előrejelzés

Az Európai Bizottság cukorár-előrejelzése szerint csak 2020-tól számíthatunk a cukorár emelkedésére, mind a közösség piacán, mind a világpiacon. Azonban ez az emelkedés is csak évi 2-4 százalékos lesz. A grafikonon az is érzékelhető, hogy a kvóta kivezetése után az európai cukorárak még szorosabban mozognak majd együtt a világpiaciakkal. A kivezetés célja ugyanis éppen az, hogy az EU cukortermelése a világpiaci versenyben állja meg a helyét.

Cukorpiaci árviszonyok (Forrás: Európai Bizottság)

A hazai édes élet

Ebben az évben mintegy 15 ezer hektáron takarítanak be cukorrépát Magyarországon. Ez az a szint, amely körül 2008 óta ingadozik a termőterület.

Hazai cukorrépaterület (Forrás: KSH, 2015 előzetes adat)

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon 2015 augusztusában átlagban 9 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál. Egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára ekkor 194 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 214 forinttal. A kristálycukor kilójáért 45 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint az elmúlt öt év legmagasabb árának számító, 2011-ben elérte 354 forintos kilónkénti ár.

Magyar fogyasztói árak (Forrás: KSH)

Ha egymás mellé tesszük a londoni tőzsdei cukorárat a magyarországi fogyasztói árakkal, látható az igen szoros összefüggés.

A Takarék Agrár Központ előrejelzései:

- A világpiaci versenynek való nagyobb kitettség az előttünk álló években az EU egész cukorszektorát nagy kihívás elé állítja.

- A várva várt cukorkvóta-kivezetés fokozza a piaci versenyt. Ennek következtében a cukorrépa alapú cukorgyártás ott tud fennmaradni az Európai Unióban, ahol a leginkább versenyképes mind a termelés, mind a feldolgozás. Ahogy azt fentebb bemutattuk, nem vagyunk az európai cukorrépa-termelők élmezőnyében. Annak érdekében, hogy fenntartható maradjon e szektor Magyarországon, jelentős hatékonyság-növekedést kell elérnünk a répatermelésben. A kaposvári csomagolókapacitások erőteljes bővítése is egyfajta erre való biztatás. A szektor még inkább a világpiaci cukorárak alapján árazódik majd, hiszen a kvótával együtt a minimum répaártól is el kell majd búcsúznunk.

- Mindez rányomja a bélyegét a cukorgyári beruházási kilátásokra is. Az igen magas belépési küszöb és az alacsony cukorár lehűti az ezzel kapcsolatos reményeket.

- A magyarországi cukorpiac az előttünk álló években sem bővül érdemben. A jelentős importfüggés pedig fokozza a kitettséget nemzetközi piacnak. Egy olyan piacon, mint a hazai, ahol a külföldi feleslegek keresik helyüket, az európai átlagnál is alacsonyabb cukorárakra kell számítani.

- Az adóhatóság számos sikert tud felmutatni a cukorpiac tisztítása terén. Ezek erősítik a hazai feldolgozás helyzetét.

- Előrejelzésünk szerint még az előttünk álló szezonban sem mutat majd érdemi áremelkedést a cukorpiac.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?