Változás az idénymunka feltételeiben

agrarszektor.hu
Hatályba léptek az egyszerűsített foglalkozásról szóló törvény (Eftv) módosításai, melynek köszönhetően szélesebb körben alkalmazható a mezőgazdasági idénymunka.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Problémát jelentett a termelői szervezetek számára, hogy az idénymunkának nincs egységes értelmezése, ezért a tárca felülvizsgálta az ügyet, majd módosított. A mezőgazdasági idénymunka fogalma a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, és halászati ágazatokon felül kibővült a vadászattal. A kiegészítésre azért volt szükség, mert a vadászati ágazatban is szükség van idénymunkára (vadbefogás, vadetetés, hajtóvadászat stb.)

Változás még, hogy a termelők és szervezetek a megtermelt és előállított mezőgazdasági termékek anyagmozgatására és csomagolására is alkalmazhatnak idénymunkásokat. Feltétele: az azonos felek között kötött határozott időre szóló munkaviszony ne haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Továbbá, ezentúl a mezőgazdasággal összefüggő feladatok nem csak évszakhoz vagy adott időszakhoz köthetően végezhetőek, hanem figyelembe lehet venni a növény vagy állat biológiai sajátosságait is. Eltörölték a saját gazdaság területén történő munkavégzés feltételét, eszerint idénymunkások dolgozhatnak bérelt, vagy haszonbérleményben lévő területen, és nem csak a saját tulajdonban lévő területen.

Egyértelműen kimondja, hogy a munkaviszonya a munkavállaló bejelentésekor jön létre.

A munkavállaló kérésére, vagy nem elektronikus bevallásra kötelezett munkáltató választása szerint - továbbra is van lehetőség a munkaszerződés írásba foglalására, de könnyítés az új szabályozásban, hogy elegendő a munkavégzés napjának végéig kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatokat - írja a kormany.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?