Átalakított LEADER program: jövő májustól lehet majd pályázni

agrarszektor.hu
"Csökkentjük a bürokráciát, lerövidítjük az ügyintézési időt, és valódi döntési lehetőséget adunk a helyiek kezébe" - foglalta össze V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a LEADER program átalakításának legfőbb pontjait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár lajosmizsei sajtótájékoztatóján értékelte a kéthónapos társadalmi vita tanulságait. November 29-ig több mint 900 vélemény érkezett be, ezek nyomán alakítja át a LEADER programot A Vidékfejlesztési Minisztérium, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága.

A Minisztérium célja, hogy az európai uniós támogatások valóban a helyi igényeknek megfelelő helyre kerüljenek. Ennek érdekében a pályázatok elsődleges bírálatát a Helyi Akciócsoportok (HACS-ok) döntéshozatali fórumára kívánja bízni.

A helyi közösségek a helyi stratégiákban fogalmazhatják meg a helyi fejlesztési igényeket, célokat, és azok elérési módjait. Az új pályázatok kiírása előtt a stratégiákat felülvizsgáljuk, hogy azok alapján a helyi akciócsoportok megfelelően tudják szétosztani a maradék és tartalék forrásokat .

A jövőben a helyi akciócsoportok egyesületi formában működnek majd, melyekhez szabadon, korlátozás nélkül lehet csatlakozni. Így a LEADER források elosztásáról nem egy szűk társadalmi elit dönt, hanem beleszólhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet.

A VM csökkenti a bürokráciát, rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a pályázati ügyintézést. Ezt szolgálja majd pályázati nyomtatványok egyszerűsítése és az elektronikus ügyintézés bevezetése. Így akár a felére is csökkenhet a jelenleg 8-12 hónapos elbírálási idő.

Az átalakított LEADER program új pályázatait április végén - május elején fogjuk kiírni - mondta a a sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. - A megmaradt forrásokkal elsősorban a munkahelyteremtő és a költségcsökkentő beruházásokat támogatjuk majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?