Lezárult az egyeztetés a fiatal gazda támogatás rendelet tervezetéről

agrarszektor.hu
Újabb és várhatóan utolsó egyeztetésre került sor a fiatal gazda támogatás tervezetéről 2012. május 16-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi jogszabály-tervezetben megjelent kétfordulós értékelés szándéka mögött a korábbi támogatási időszakok tapasztalati álltak. Látható volt, hogy sok kérelmező komoly összegeket fizetett ki a kérelme összeállításáért, pedig a nagyszámú kérelmező és a szakmai pontjainak alacsony száma miatt szinte lehetetlen volt, hogy forráshoz jusson. Emiatt nagyon komoly adminisztratív terhek kerültek a végrehajtó szervre, fokozva a rendszerben annak belső logikája miatt amúgy is meglévő nehézkességet és lassú ügyintézést. Az intézkedés új meghirdetéséhez elenyésző forrás áll a rendelkezésre.

Az igény pedig érzékelhetően nagy. Megjegyezzük, hogy az is nyilvánvaló, hogy várhatóan a kérelmek egy jelentős része a hosszú távon nem feltétlenül gazdálkodni szándékozó, szakmai gyakorlattal, háttérrel nem rendelkező személyektől érkezne. A kevés pénzt oda célszerű juttatni, ahol az a célokkal leginkább összhangban hasznosul. Emellett világos szabályok megalkotásával a kérelmezőre lehet bízni azt, hogy a várhatóan sikertelen kérelem elkészítésébe is pénzt és energiát fektet-e.

A tervezet szerinti kétfordulós értékelés az AGRYA számára elfogadhatatlan volt, mivel az nélkülözte a szakmai értékelés minimumát is. A minisztérium illetékeseivel elindult egyeztetés során kialakult egy konszenzusos javaslat. Ez azonban a további, VM-en kívüli közigazgatási egyeztetések szerint nem volt elfogadható. A legutóbbi egyeztetésen sikerült feloldani a problémás helyzetet. Az így körvonalazódó megoldás reményeink már megfelel minden közigazgatási szereplőnek.

A támogatási kérelmek értékelése várhatóan egy fordulóban történik. A támogatási kérelem elfogadásához minimálisan elérendő szakmai pontszám megemelésre kerül. A szakmai pontszám objektív, azt bármelyik lehetséges kérelmező önmaga is ki tudja számolni, ezért nem kell pályázati tanácsadó közreműködését kérni. Így csak azoknak érdemes beadni a kérelmüket, akiknek ez a minimális pontszáma várhatóan megvan. A szakmai pontozás előnyös a valós agrárvégzettséggel rendelkező, az életvitelében is a vidékhez, mezőgazdasághoz kötődő kérelmezőknek.

A támogatási kérelmeket várhatóan a teljes nyitva álló határidőn belül be lehet majd adni. A korábbi tervezetben szereplő, a jogcím automatikus lezárását tartalmazó rendelkezések törlésre kerülnek.

A támogatási jogcímrendelet egy újabb közigazgatási egyeztetés után június első felében megjelenhet. Ez, elvileg, lehetővé teszi a támogatási kérelmek beadását már a nyár folyamán.

Az Európai Unióban 2014-től új támogatási időszak indul. A jelenleg ismert támogatási elvek és célok kimondottan támogatják, várhatóan nemcsak szavakkal a fiatal generációt. Ez azt jelenti, hogy alig másfél év múlva lehetősége lesz Magyarországnak is egy hatékony és jelenlegihez képest integráltabb, több csatornás támogatási rendszer elindítására.

A most sajnálatos módon nagyon csekély támogatási keretösszeg miatt sikertelen kérelmezők nem esnek tehát el végleg a támogatástól. Az AGRYA bízik abban, hogy az új támogatási programok kidolgozásakor sikerül a vidékfejlesztési forrásokon túli forrásokkal is segíteni az agrár-generációváltás ügyét. Ehhez teljesen új megközelítésre, új gondolatokra és megoldásokra lesz azonban szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?