Februártól enyhülnek a kérődző szerkezetátalakítási program szabályai

agrarszektor.hu
Az egy éve futó kérődző szerkezetátalakítási program módosításai kedvező változásokat tartalmaznak az állattartóknak a folyamatban lévő ügyeikre vonatkozóan is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kérődző szerkezetátalakítási programot tavaly indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a juh és húsmarha-tartóknak. A program lényege, hogy az állattartó vállalkozások a referencia állatállományukkal arányos, megemelt területalapú támogatást kapnak, cserébe vállalniuk kell, hogy foglalkoztatnak, beruháznak, vagy a szakmai fejlődés érdekében képzésen vesznek részt.

Az átdolgozott programban a vállalt feltételeknél pontosodik a beruházás és a felújítás fogalma. Bővül a teljes munkaidős foglalkoztatás fogalma, ezzel szélesebb munkaerő elszámolási lehetőséget biztosít a termelőknek. Ezzel együtt a VM átvezeti a 2013. január 1-től érvényes kisadózói és kisvállalati adószabályokat is.

Egyértelműbbé válik, hogy egy képzés elvégzésének vagy lezárt félév teljesítésének igazolása csak egy kérelemhez kapcsolódóan vehető figyelembe. A nemzeti programban vállalt valamennyi feltételnél jelentős változás, hogy a választott kötelezettség a tárgyév december 31. helyett a tárgyévet követő március 15-ig módosítható és a kapcsolódó nyilatkozat eddig leadható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Pontosodnak a kérődző szerkezetátalakítási program támogatási jogosultságainak átruházási feltételei is. Újdonság, hogy a gazdálkodóknak nyilvántartást kell vezetni a támogatással összefüggő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos gazdasági eseményekről. Így egyszerűbben és gyorsabban ellenőrizhető, hogy a programban előírt kötelezettségeket hogyan teljesítette az állattartó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?