Brüsszel nyerte a pert - Több pénzt akartunk, de elbuktuk

agrarszektor.hu
Több mint 850 ezer eurós - körülbelül negyedmilliárd forintos - támogatástól esik el Magyarország, mivel az Európai Bíróság nem a kormánynak adott igazat az Európai Bizottsággal (EB) folytatott jogvitában. A zöldség-gyümölcs ágazat úgynevezett termelői szervezeteire szerettünk volna több pénz kapni, mint amennyit az EB hajlandó volt fizetni. Ezért pereltünk, de az Európai Bíróság a bizottsági álláspontot erősítette meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elutasította az Európai Bíróság azt a magyar keresetet, amely arra irányult, hogy Brüsszel több támogatási visszatérítést fizessen a magyar zöldség-gyümölcs ágazat termelői szervezeteire. A bruxinfo.hu szerint az ügy lényege, hogy Magyarország összesen 1 973 478 eurós támogatás megtérítését kérte az Európai Bizottságtól, de a testület ennél 850 ezer euróval (negyedmilliárd forinttal) kevesebbet, 1 190 927 eurót volt csak hajlandó fizetni. Emiatt indítottunk pert, de az Európai Bíróság a bizottságnak adott igazat.

A 2009 óta húzódó ügy hátterében az áll, hogy az Európai Unió pénzügyi eszközökkel ösztönzi a gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek létrehozását. Az olyan régiókban, ahol a gyümölcs- és a zöldségtermesztés jelentős, de a termelők szervezettsége alacsony, a tagállamok nemzeti pénzügyi támogatást fizethetnek a termelői szervezetek megerősítésére, a források egy részét pedig az Európai Unió utólag megtérítheti.

A jogvita a bruxinfo.hu szerint abban állt, hogy a bizottságnak az előzetesen bejelentett, vagy a ténylegesen kifizetett támogatás alapján kell-e visszatérítenie. Magyarország ugyanis kisebb összeget becsült, mint amekkorát végül támogatásként folyósított, illetve amelyre a brüsszeli kompenzációt kérte.

A bíróság most azt állapította meg, hogy az úgynevezett jóváhagyott támogatás fogalma szükségszerűen magában foglalja a bizottságnak előzetesen bejelentett nemzeti pénzügyi támogatások összegét. Így a bizottságnak megfelelő jogalapja volt ahhoz, hogy az uniós visszatérítést a nemzeti pénzügyi támogatás becsült összege alapján teljesítse.

A kormány ugyanakkor azzal érvelt, hogy az előzetesen bejelentett nemzeti támogatás csupán becsült összeg, ezért nem szükségszerűen egyezik meg a tényleges kifizetésekkel. A bíróság szerint viszont a becsléseknek megfelelően alátámasztottaknak kell lenniük, mivel így szolgálhatnak alapul a bejelentett támogatások bizottsági engedélyezéséhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?