Elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését a V4-ek

MTI
Elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését a közvetlen mezőgazdasági támogatások esetében a visegrádi négyek - köztük Magyarország -, valamint Észtország, Lettország és Litvánia. Egyben azt követelik, hogy az EU a közös agrárpolitika számára 2020 után is megfelelő forrásokat biztosítson, és semmilyen új feladatot ne finanszírozzon a gazdák támogatásának rovására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közös nyilatkozatot fogadott el a négy visegrádi ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia), továbbá Észtország, Lettország és Litvánia, amelyben a közvetlen mezőgazdasági támogatások esetében egyértelműen elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben. A nyilatkozat szerint a közös agrárpolitika (KAP) számára 2020 után is megfelelő forrásokat kell biztosítani, a közvetlen termelői támogatásokat a jövőben is fenn kell tartani.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az aláírók követelése szerint semmilyen új feladat ne legyen finanszírozható a gazdák támogatásának rovására, ugyanis az agrártámogatás haszonélvezői végső soron a vásárlók, és ha a támogatások összege csökken, akkor drágábbak lesznek az élelmiszerek - állítja a magyar tárcavezető. Fazekas Sándor úgy véli, az Oroszországgal szemben bevezetett korlátozó intézkedések árát is lényegében az európai gazdák fizetik meg.

A nyilatkozat javaslata szerint közvetlenül a termelőket segítő erős vidékfejlesztési politikát kell létrehozni, és arra kell törekedni, hogy az unió az élelmiszerellátását a saját területén és saját eszközeivel valósítsa meg. Fazekas Sándor kitért a magyar kormány által létezőnek gondolt "kettős mérce" problémájára is. Úgy véli, hogy a multinacionális cégek gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében. Olyan szabályozásra van tehát szükség, amely alapján a tagállamok illetékes hatóságai el tudnak járni és bírságolni tudnak, le tudják álltani az adott termék előállítását, továbbá gyengébb minőségű áru észlelése esetében ki tudják vonni a forgalomból az élelmiszereket - jelentette ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?