Váratlan szövetségesre találtak a kelet-európai országok

agrarszektor.hu
Váratlan szövetségesre leltek a közös agrárpolitika (KAP) gyökeres reformja ellen ágáló dél- és kelet-európai államok. Már a franciáknak sem tetszik az ötlet, hogy 2020 után nemzeti társfinanszírozást vezessenek be a közvetlen mezőgazdasági támogatásoknál. Közben a zöldek a mostani rendszer egyik legnagyobb hibájának tartják a nagygazdaságok helyzetbe hozását a kicsikkel szemben, ami szerintük tökéletesen ellentétes az eredetileg kitűzött célokkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaországban is elutasításra talált az ötlet, hogy a KAP tervezett reformja értelmében a tagállamok maguk is járuljanak hozzá a közvetlen mezőgazdasági támogatásokhoz.

Az Európai Bizottság (EB) 2020 utáni időszakra vonatkozó elképzelése egyelőre csak a közösségi büdzsé legnagyobb nettó befizetőjének számító Németországban talált egyértelmű támogatásra, bár sok tagállam még nem vallott színt a kérdésben.

Július közepén a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia), valamint Észtország, Lettország és Litvánia fogadtak el közös nyilatkozatot az EU jövőbeni kihívásait felsoroló Fehér Könyv által is felvetett társfinanszírozás ellen. A V4-ek és három alkalmi szövetségesük határozott álláspontja mellé most a franciák is felsorakoztak. A gazdák elsősorban attól tartanak, hogy a támogatásaik drasztikusan csökkenni fognak, ha azok egy része a nemzeti kormányok hatáskörébe kerül.

A KAP jelenleg a közös uniós költségvetés mintegy 40 százalékát meríti ki.

A Brexit, vagyis a britek tervezett kilépése ugyanakkor mintegy 10 milliárd eurós lyukat üt a 150 milliárdos éves büdzsén, ennek kezelése pedig az eddigiektől eltérő megoldást kíván. Miközben néhány területen (például a védelmi és biztonsági kiadásokban) mindenképpen emelésre lesz szükség, a hozzájárulásokat egyetlen tagállam sem akarja növelni. Nem marad tehát más lehetőség, mint néhány tétel megnyirbálása, és ennek eshet áldozatául az agrárium is.

A KAP-reform lesz az egyik fő témája következő agrárkonferenciánknak is. Ha tudni szeretné, merre tart a Közös Agrárpolitika, és mire számíthatnak a magyar és európai gazdák, jelentkezzen a Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumára!

El kell viszont ismerni szakértők szerint, hogy a közös agrárpolitika valóban reformra szorul. A változtatás egyik mozgatója, hogy jelenleg a KAP-pénzek 80 százaléka a gazdaságok 20 százalékához vándorol, ami akkor is igazságtalannak tűnhet, ha ezek együttesen a teljes mezőgazdasági termelés 90 százalékáért felelősek. A közvetlen támogatások részbeni átadása a nemzetállamoknak tovább tágíthatná a rést a gazdagabb és szegényebb tagországok versenyképességében - vélik egyes szakértők..

A közös nyilatkozatot aláíró V4-ek, valamint Észtország, Lettország és Litvánia azt szeretnék elérni, hogy az EU 2020 után is megfelelő forrásokat biztosítson a Közös Agrárpolitika számára, és semmilyen új feladatot ne finanszírozzon a gazdák támogatásának rovására. Az évi 60 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező KAP tervezett átalakítása a keleti és déli államokban ugyan nagy felháborodást keltett, de az elutasítás korántsem nevezhető általánosnak. A zöldek szerint például a mostani rendszer (elsősorban a közvetlen kifizetéseknél) a nagygazdaságoknak kedvez, a kicsiket pedig háttérbe szorítja, ez pedig nem egyezik az eredetileg kitűzött célokkal, a vidéki társadalom megerősítésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?