Válságegyeztetés Brüsszelben a mérgező tojások miatt

agrarszektor.hu
Válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a kialakult helyzet rendezésének megvitatására. Eddig tizenkét európai országban találtak szennyezett tojásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeretnék elérni, hogy Hollandia, Belgium és Németország hagyjon fel a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. "A vádaskodás nem vezet sehová és szeretném, ha véget érne" - fogalmazott.

A biztos szerint a legfontosabb feladat most a kialakult helyzet kezelése, az információk gyűjtése, majd elemzése lenne annak érdekében, hogy tanulhassunk belőle és javíthassunk a rendszeren minden további bűncselekmény megelőzése érdekében. A biztos a héten egyeztetett az illetékes holland, belga és német miniszterekkel és javaslatot tett egy csúcstalálkozóra az érintett országok miniszterei és élelmiszerbiztonsági hatósági vezetőinek a részvételével.

Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia. A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02