Élesedő vita és uniós szavazás a rákkeltőnek tartott vegyszerről

agrarszektor.hu
Állásfoglalást fogadott el a napokban az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága arról a javaslatról, amelyben európai állampolgárok a rákkeltőnek tartott glifozát-hatóanyagú gyomirtó szerek teljes tilalmát kérik 2020-tól. A testület egyetértett a kezdeményezőkkel, és állásfoglalását az EP plenáris ülése elé terjesztette, amely tegnap a glifozát ellen foglalt állást. Az Európai Unió tagállamai ma szavazhatnak arról, meg kívánják-e újítani a glifozát idén lejáró engedélyét, vagy sem. Az illetékes uniós hatóságok és szervezetek nem tartják rákkeltőnek a hatóanyagot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottsága támogatta azt a javaslatot, amelyben európai állampolgárok azt kérik, hogy legkésőbb 2020. december 15-ig fokozatosan vonják ki az uniós piacról a glifozát nevű növényvédelmi hatóanyagot. A "Stop Glyphosate" elnevezésű európai polgári kezdeményezést több mint egymillió uniós polgár írta alá. A kezdeményezők a glifozát betiltása mellett a peszticidek jóváhagyási folyamatának reformját és a peszticidhasználat csökkentésére vonatkozó kötelező európai uniós előírásokat is sürgetik. Azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

A bizottsági döntés egyértelmű üzenetként szolgál a tagállamoknak, amelyek várhatóan október 25-én szavaznak a vitatott gyomirtó hatóanyag engedélyének megújításáról - írja az euractic.com. A jelenlegi javaslat szerint a glifozát még tíz évig maradna a piacon. Ugyanakkor számos Európai Uniós ország - köztük Franciaország és Olaszország - már korábban bejelentette, hogy a tízéves megújítás ellen szavaz. Így szakértők szerint csökkent annak esélye, hogy az újbóli engedélyezésről szóló szavazás eléri majd a minősített többséget, amely szükséges lenne a megújítás elfogadáshoz. Ha nem születik megállapodás, véget érhet a glifozát uniós forgalmazása, mivel a jelenlegi engedély 2017. december 15-én lejár.

A környezetvédelmi bizottságban efogadott állásfoglalást az Európai Parlament strassbourgi plenáris ülése elé terjesztették. A bizottság az állásfoglalásban azt sürgette, hogy a hatónyagot 2020-ig a forgalmazásból, illetve a mezőgazdasági felhasználásból teljes mértékben tiltsák ki. Az EP tegnapi plenáris ülésén úgy foglalt állást, hogy ellenzi a glifozát használatát. Az ilyen tartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, mezőgazdasági alkalmazásuzkat 2022. december 15-i határidővel tiltanák be.

A parlamenti bizottság, illetve az Európai Parlament elutasítja az európai hatóságok és szervezetek glifozáttal kapcsolatos korábbi értékeléseit. Mint ismert, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) azt állapította meg, hogy a glifozát nem jelent veszélyt az emberi egészségre, miközben a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) "valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak" nyilvánította az ilyen tartalmú gyomirtó szereket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?