Idealista francia: a testvériség elvét fordította a bevándorlási törvénnyel szembe

agrarszektor.hu
"Szabadság, egyenlőség, testvériség" - védekezett a régi francia mottóval a gazda, amikor börtönbüntetést helyeztek kilátásba, amiért menekülteket élelmezett. A bíróság végül kimondta, a bevándorlási törvény nem írhatja felül az alkotmányban is rögzített erkölcsi parancsot. Mivel a bevándorlási probléma mégiscsak valós, most új jogszabályt fogalmaznak. A hírt a brit Independent magazin hozta le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A francia gazdának adott igazat a legfelsőbb bíróság abban a perben, amit menekültek segítése és befogadása miatt indítottak ellene. Az olajbogyótermesztőt a "testvériség elvére" hivatkozva mentették fel. A francia Alpokban teraszos műveléssel olajbogyóültetvényen gazdálkodó, valamint szabadtartásos tojástermeléssel foglalkozó gazda 2017-ben vált egyfajta Robin Hooddá, miután letartóztatták, majd négyhónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért menedéket és élelmet adott több száz bevándorlónak.

A Franciaország és Olaszország határán húzódó Roya-völgyben található farmra Líbia felől érkeztek a menekültek. A Földközi-tengeren sikeresen eljutottak Olaszországba, majd észak felé vették az irányt, és a hegyvidéki határon át jutottak Franciaországba. Mivel ez egy kedvelt útvonal, a franciák  2015-ben megszigorították a határellenőrzést. A külföldiek beutazásáról és a menedékjogról szóló törvény kimondja, hogy bárki, aki "egy külföldi franciaországi jogellenes beutazását, mozgását vagy tartózkodását" segíti, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint 30 ezer euróval is büntethető.

A francia gazda viszont úgy gondolta, kötelessége élelmiszert és menedéket nyújtania azoknak a kétségbeesett embertársainak, akik a háborút, a szegénységet és az elnyomást maguk mögött hagyva menekülnek. A francia legfelsőbb bíróság most azt mondta ki, hogy a "testvériség" elvének meg kellett volna védenie a Breil sur Roya-i farmert, hiszen az elv lehetőséget ad arra, hogy bárki segítséget nyújthasson humanitárius céllal anélkül, hogy figyelembe venné, hogy az általa megsegített emberek jogszerűen tartózkodnak-e az adott ország területén. Az elv mentelmi jogot biztosít mindazoknak, akik ilyen segítséget nyújtanak egy idegennek anélkül, hogy pénzt kapnának érte cserébe. A testvériség egyike annak a három értéknek - szabadság, egyenlőség és testvériség -, amelyek Franciaország alkotmányosan rögzített, nemzeti mottóját alkotják.

A Cedric Herrou ügy kapcsán a bíróság azt is kimondta, hogy a francia parlamentnek ki kell igazítania a törvényt, és a "jogellenes tartózkodás" kifejezést el kell távolítani annak érdekében, hogy a testvériség elve érvényesülhessen a törvényhozásban is. Egy nyilatkozatában Gerard Collomb belügyminiszter elmondta, hogy az ítélet összeegyeztethető a bevándorlási és menedékjogi törvény új tervezetével, amely épp a parlament előtt van.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?