Új játékszabályokkal indul a nyár végi tűzifavásárlási dömping

agrarszektor.hu
Idén több olyan jogszabály-módosulás is hatályba lépett, amelyek átalakítják a fatermékek szállításával, kereskedelmével kapcsolatos szabályokat. Különösen a szállítójegy tartalmára és a nyomon követhetőségre kell ügyelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három olyan jogszabályt is módosított idén a törvényhozás, amelyek érintik a faanyagok kereskedelmével foglalkozókat.

  • A fakereskedés reklámozása esetén a kínált terméket, szolgáltatást nyújtó kereskedő technikai azonosító számát a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • A fakereskedő az értékesített tűzifa minőségét akkor tüntetheti fel száraz tűzifaként a nyilvántartásaiban, a hirdetéseiben és a szállítójegyen, illetve az értékesítéshez használt bizonylatokon, ha annak bruttó nedvességtartalma nem haladja meg a 30 százalékot.
  • A fakereskedő köteles az erdeifa-választék nyitó készletét az üzleti év első hónapjának végéig nyilvántartásba venni (fafajonként, választékonként, telephelyenként).
  • A nyomon követhetőség dokumentációját minden telephelyen naprakészen vezetni kell.
  • A bejelentésre köteles telephelyen a kereskedés ideje alatt biztosítani kell a fakereskededő képviseletére jogosult felelős személy jelenlétét.
  • A szállítójegy kötelező tartalma részben megváltozott, a főbb változások az alábbiak:

1. A korábbi "Feladás helye" rovatnak a "Szállításra történő átadás helye" rovat felel meg. A korábbi "Átvétel helye" rovatnak a "Kiszolgáltatás helye" rovat felel meg. Ennek megfelelően az "Átvevő" helyett a "Kiszolgáltatást igazoló személy" adatainak feltüntetése szükséges, akinek már nem a címét, hanem a jogosultságát (pl. családtag, munkavállaló) kell megadni.
2. A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást kötelező kitölteni.
3. A szállítójegyen erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter (légrésmentes fa) vagy űrméter (1 köbméter rakott fa) tüntethető fel térfogat-mértékegységként.
4. Fogyasztónak történő tűzifa-értékesítés esetén térfogatban való értékesítéskor a szállítójegyen a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben és űrméterben egyaránt fel kell tüntetni. Tömegben való értékesítéskor a tömeg mellett a tömör köbmétert is meg kell adni. Egyéb mértékegység esetén pedig a tömör köbméterre átszámított mennyiséget és az ehhez alkalmazott átváltási tényezőt is fel kell tüntetni.
5. A kemény és a lágy lombos tűzifa mellett lehetőség van a szállítójegyen fenyő tűzifa összevont fatermékként történő megadására az érintett fafajok felsorolása mellett.

A régebbi típusú szállítójegyek 2018. december 31-ig használhatóak fel. A legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén nem kell kiállítani szállítójegyet, a kiállított számla minősül annak. Az új  jogszabályi előírásoknak megfelelő szállítójegy-formátumok a Nébih oldalán érhetőek el.

A hivatkozott, kapcsolódó jogszabályok:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06