Specializálódott agrártermelés az EU-ban - Ennyit jelent a magyar kibocsátás

agrarszektor.hu
2018-ban az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának értéke 436 milliárd euró volt, 1,2%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Magyarország az EU agrártermelésének 2 százalékát állította elő. Vannak azonban árucsoportok, amelyekben különösen jók vagyunk. A KSH infografikája elárulja, hogy az egyes országok milyen termék előállítására specializálódtak a közös piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország együtt a teljes uniós kibocsátás 55%-át állította elő 2018-ban. Németországban az aszály hatására csökkent a volumen, a másik három országban viszont nőtt. Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 2 százalékát álította elő tavaly. A növényi termékek 2,3, az állatok és állati termékek 1,7%-át adta hazánk.

Erősségünk a gabonatermelés, ebből az unió kibocsátásának 4,8 százaléka termett meg hazánkban, ezen belül kukoricából a teljes európai kibocsátás 11%-át hoztuk tavaly.

Átlagon felül teljesítettünk az ipari növények (ez elsősorban napraforgót jelent - agrárszektor.hu) területén, ebben a szegmensben 5,9%-kal járultunk hozzá az unió termeléséhez. Baromfitermelésünk az unió teljes kibocsátásának 4,4%-át adta (ez leginkább a csirkehús-előállítást jelenti - agrárszektor.hu).

Az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termékhez (GDP) 3,6%-kal járult hozzá 2018-ban, a foglalkoztatásban 4,8% volt az aránya.

Az alábbi infografikán jól követhető, hogy az egyes tagállamok, mely termékekre specializálódtak:

  • a franciák és olaszok leginkább borral szolgálják ki a külpiacokat,
  • a franciák és a németek a szántóföldi termelés több szegmensében is elsők,
  • a spanyolok zöldséget és gyümölcsöt termelnek,
  • a németek állattartásban és állati termék előállításában meghatározóak,
  • a hollandok a kertészeti termelésben nagyok (itt fontos a szaporítóanyag-előállítás - agrárszektor.hu).
A táblázat nem tartalmazza Lengyelországot, amit hiányolunk, hiszen baromfiban Európa első számú kibocsátója.

Ugyanakkor van egy érdekes vonása a KSH diagramnak: jól szemlélteti a román szántóföldi termelés potenciálját, gabonafélékből és ipari növényekben lényegesen felülmúlják a kisebb területtel rendelkező Magyarországot. Ha a hektáronkénti hozamok és a termékminőség (illetve termékbiztonság) is javulni fog keleti szomszédunkban - márpedig javul -, akkor nagyon komoly régiós  versenytársunkká válik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06