Szabadkereskedelem Dél-Amerikával? Aggódnak a magyar baromfisok és etanolgyártók is

Agrárszektor
Lehet, hogy az autóiparnak jó, de az agráriumnak hátrányos a Dél-Amerikai országaival kötendő szabadkereskedelmi megállapodás - hallatják a hangjukat az ágazati szereplők itthon és Európában. A magyar agrárium több fronton is támadva érzi magát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről a múlt héten született meg a politikai megállapodás, de azt még meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek, a tagállamoknak és a Mercosur-országoknak is. A tárgyalások húsz éve húzódnak és még évekbe telhet, mire az egyezmény érvénybe is lép. Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke történelmi pillanatként írta le a megállapodást, amely felpörögeti az EU exportját olyan áruk területén, mint az autók, gépek, kemikáliák, gyógyszerek, ruházat és cipők. "Ez a megállapodás világosan hitet tesz a nyitott, fair, fenntartható és szabályozott kereskedelem mellett"  - mondta Juncker a G20-csúcstalálkozón, Oszakában.

Viszont az agrárium Európa-szerte tiltakozik ellene, mert az egyezmény szerint cserébe Dél-Amerikából igen alacsony vámmal lehetne behozni nagy mennyiségben marhahúst, baromfit, tojást, cukrot, etanolt és egyéb termékeket. A magyar agrárium szereplői az olcsó és rossz minőségű dömpingárutól félnek - derült ki a Világgazdaság összefoglalójából. Az egyezménynek Magyarországra nézve talán egyedüli pozitív hozadéka, hogy az autógyárak egyedi termékei jobban fogyhatnak Dél-Amerika országaiban. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár

 - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A lap címlapos elemzésben foglalkozik a kereskedelmi megállapodással. Sorra szólalnak meg a magyar agrárszektor szereplői, akik szerint az egyezmény egyértelműen hátrányos a magyar agráriumra. Az indoklás szerint az európai termelők költségei ugyanis - jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt - lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna.

"Rögzíteni kell a megállapodásban, hogy csak az uniós szabványok szerint előállított baromfihúst szállíthassanak be az európai piacra, amit szigorúan ellenőrizni is kellene" - mondta Csorbai Attila a lapnak. "Brazília erre nincs felkészülve, egy gombnyomással nem állítható át a termelés például a telepi szintű szalmonellamentesítésre" - tette hozzá. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint

Magyarországon a baromfitermelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanol- és bioüzemanyag-előállítók szembesülnek leginkább

a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy "fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?